Cand va ganditi la Elvetia, in mod sigur va vin in minte cateva clisee: ciocolata delicioasa, ceasuri de toate formele, marimile si preturile, o Heidi care canta pe munte, dar si bancheri fara umor. Adaugati va rog si ….EMINESCU.
Pe faleza din orasul Vevey sunt amplasate două statui. Charlie Chaplin, care şi-a trăit ultimii ani la Vevey, şi Mihai Eminescu. Amandoi au ironizat infernala comedie umană, si tocmai de aceea sunt alături pe ţarmul lacului Leman.
Emoţionant pentru un român să-şi vadă poetul naţional la nici treizeci de metri de geniul comediei cinematografice.
In Vevey , simbolul oraşului tinde să devină Furculiţa uriaşă înfiptă în lac. E chiar o furculiţă gigantică, de inox, înaltă de 8 metri, care îşi reflectă strălucirea în undele lacului, în faţa muzeului Alimentarium, fostul sediu al firmei Nestlé, care a fost înfiinţată aici în 1867 iar în 1875 tot aici, la Vevey, a fabricat pentru prima dată ciocolată cu lapte.
Furculiţa a fost amplasată aici cu ocazia aniversării a 10 ani de existenţă a muzeului Alimentarium, muzeul produselor alimentare, designul aparţinându-i lui Jean-Pierre Zaugg, sculptor din Neuchâtel, Elveția. În 1996, furculiţa ciudată din lac a fost mutată în Littau, în cantonul Lucerne, unde a fost așezată în grădina fabricii de tacâmuri Berndorf. Însă în septembrie 2007, Furculiţa uriaşă s-a întors la Vevey, cu ocazia unei expoziții temporare, şi nimeni n-a mai dorit să o lase să plece. O petiție a confirmat dorința populară de a păstra furculița în Lacul Geneva, iar consiliul orașului Vevey a votat ca monumentul să rămână pe locul unde e azi.
Fiecare trecător se opreşte să îşi facă o poză cu insolita „Grande Fourchette”, căci este deja o marcă obligatorie a falezei lacului Geneva la Vevey si bineinteles cu statuia în mărime naturală a lui Charlot, personajul actorului Charlie Chaplin.
Actorul Chaplin şi-a petrecut ultimii 25 de ani din viaţă la Vevey, după ce, în 1925 a fost expulzat din Statele Unite ale Americii, pentru vederile sale nepotrivite cu politica americană a acelor vremuri. La statuia lui Charlot totdeauna e înghesuială, turişti de toate rasele, limbile şi culorile îşi fac selfie sau poze de grup cu statuia de bronz.
Chaplin a murit la Vevey, în 1977, şi fost înhumat în cimitirul Corsier-Sur-Vevey. Pe data de 1 martie 1978, cadavrul său a fost furat de un grup de mecanici elvețieni, cu scopul de a cere bani de răscumpărare de la familia lui Chaplin. Planul lor însă a eșuat căci au fost prinși, dar cadavrul a fost recuperat după 11 săptămâni, lângă lacul Geneva. Rămăşiţele actorului au fost reînhumate sub 1,8 metri de beton pentru a preveni alte incidente.
Insă pe cheiul lacului Léman vecin de parc al lui Charlot, nu e altul decât… Mihai Eminescu.
Adică bustul acestuia. Eminescu n-a fost niciodată la Vevey. Bustul poetului realizat de sculptoriţa Andreia Bove şi donat oraşului Vevey de Ambasada României în Elveția, în anul 2000, este cercetat cu interes de trecători, şi dacă tot trec pe lângă el, citesc inscripţiile plurilingve şi îi fac câte o poză, fiindcă este un monument deosebit.
Capul de bronz al poetului român, cel pe care îl cunoaştem din fotografia de tinereţe, făcută la Praga, este aşezat pe un soclu de cărţi cu înscrisuri în diverse limbi, şi priveşte cu seninătate spre lac. Un lac pe care nu l-a văzut niciodată, căci poezia „Lacul”, care îi aparţine, şi care probabil îi vine imediat în minte oricărui român care îl întâlneşte pe Eminescu pe faleza de la Vevey, este inspirată de priveliştea romantică a unui lac din Ipoteştiul natal.
Monumentul de pe faleză a creat o tradiţie identitară şi de coeziune românească: în fiecare an, în luna ianuarie, românii din Elveţia se reunesc la Vevey pentru a marca ziua de naştere a poetului.
Mami Vali