Stiu sigura ca Ilinca (fetita mea) se simte DEBUSOLATA. Presata sa faca o alegere. Nepregatita sa raspunda la aceasta intrebare. Inca nu si-a dat seama ce vrea sa se faca atunci cand va creste.

Pana acum a visat ca va fi arhitecta, designer de interior, jurnalista, stilista de moda, blogger de calatorii, violonista, invatatoare…si doar atat imi aduc aminte dar sigur sunt mai multe. 🙂

Invatamantul elvetian

In invatatantul elvetian gimnaziul se termina in clasa a 9-a, nu exista examen de capacitate, inscrierea pentru scolarizarea de dupa gimnaziu se face doar pe baza de cerere si se iau in considerare notele obtinute in acesti ani. Anul acesta trebuie sa decida spre ce domeniu se indreapta, ce meserie isi alege, ce vrea sa se faca cand va fi mare. 🙂

Vizite la licee, universitati si targuri de meserii

Dificila alegere, dar pentru a veni in intampinarea lor, scoala ii ajuta prin organizarea de diverse vizite la licee si universitati. In plus saptamana trecuta s-a organizat in centrul orasului un targ de meserii. Ucenici au explicat ce inseamna acele meserii, ce drum profesional ar putea fi urmat, ce abilitati ii trebuie, ce inseamna de fapt o zi de munca.

De fapt un spatiu de intalnire si schimburi de informații intre firme, scoli profesionale, elevi si parinti. Am vazut standuri de prezentare ale unor meserii diferite, fel de fel, unele cunoscute, altele de care doar am auzit, dar despre care nu stiam mare lucru.

Ce isi doresc parintii?

Noi ca parinti ii spunem ca e important sa identifice ce ii place, la ce se pricepe cel mai bine, ce materii ii plac cel mai mult. Asa poate incepe sa inteleaga unde ar trebui sa investeasca mai mult timp si sa depuna un efort mai mare. Profesia pe care o va alege e pentru toata viata si nu pentru o perioada limitata, ii va permite realizarea visurilor, sa se intretina financiar si sa se implice in societate.

Serviciul pe care il va avea, ii va ocupa cea mai mare parte a zilei si de aceea trebuie ales bine, pentru a avea satisfactie in ceea ce va face. E foarte important sa aibe satisfactii din ceea ce va face, altfel… va deveni o alegere nepotrivita si se va plictisi de profesia aleasa.

Este bine ca parintii sa impuna copilului ce profesie sa aleaga?

Clar este ca nu vreau sa impun copilului meu sa faca o anumita facultate sau sa se orienteze spre o anumita profesie dar, in opinia mea, este bine ca parintii sa-si ajute copii, sa ii indrume in alegerea unei profesii.

Cu toate ca, parintii pot orienta de la inceput interesele copiilor, prin alegerea jucariilor, prin aprecierea pozitiva sau negativa a unor activitati, discipline scolare, sporturi.
Preocuparea pentru ce meserie va avea copilul cand va fi mare este una prezenta in mai toate familiile, cel putin a familiilor de romani. Sigur multi dintre voi v-ati preocupat sa asezati mai multe obiecte pe o tava la aniversarea copilului vostru de 1 an din care copilul a ales ceva pentru a i se „prezice” viitorul profesional 

Un lucru am invatat sigur : copilul trebuie lasat sa-si exprime dorinta pentru ceea ce vrea sa faca mai tarziu. Adesea, stie mai bine decat mama si tatal ei ce poate, cat poate si pana unde poate.
Si am mai adaugat si rabdarea necesara, chiar daca nu voi fi complet de acord cu dorinta ei.

Mai jos va las cateva poze facute la targul de meserii despre care v-am zis.

Valentina,
Locuiesc în Neuchatel, Elvetia din 2009, impreuna cu sotul si fetita noastra. Scriu aici despre experiențele mele de roman din diaspora, de expat, despre viața mea de zi cu zi și despre cum imi cresc copilul. Nu intentionez sa dau sfaturi in privinta emigrarii si nu doresc sa nasc polemici asupra parerilor si opiniilor scrise aici. Spor la citit!