Romanii au fost din totdeauna ospitalieri si veseli.

Cu muzica s-au nascut, cu muzica s-au botezat, cu muzica s-au logodit, la nunti au petrecut si au sarbatorit . Oriunde ne aflam, valorile traditionale romanesti trebuie să le avem în prim plan. Nu conteaza cum ni se numesc copiii şi unde sunt nascuti, mereu trebuie sa nu uitam  unde ne sunt rădăcinile.

La aniversarea de 1 an  a doua gemene frumoase si simpatice foc – una dintre ele este si finuta noastra :) . Parintii le-au pregatit tuturor celor care le-au trecut pragul o petrecere 100% romaneasca cu mancare traditionala, decoruri si muzica populara .

costume treaditionale pentru bebelusi

Pentru a fi un tablou unitar și ca sustinere a  inițiativei  parintilor, invitații romani au răspuns pozitiv rugamintii de a imbraca costume traditionale.

Evident nu au reusit toti sa se imbrace  romaneste, desi invitația lor a fost o inspiratie pentru multi sa isi achizitioneze (sau sa imprumute) cate un costum popular.

Cu informațiile primite in familie și cele găsite pe internet , gazdele au integrat în evenimentul lor obiceiuri alese, cu farmec pe masura, care au inveselit si au surprins crezuri de odinioara,  si care au fost surprinse  in poze.

primii pasi in tinuta traditionala romanesca

Petrecere romaneasca cu obiceiuri

bebelusul alege obicete din tav pregatita de nasa

taiere motului

bebelusa alege obiecte de pe tava

 

Sunt multe traditii care insotesc aniversarea primul an al bebelusului, multe difera in functie de regiunea tarii si de obiceiurile fiecarui loc. Pana la urma parintii si nasii sunt cei care decid ce traditii vor sa respecte si mai ales cum vor sa arate prima aniversare din viata copilului.

TRADITII

  • Organizarea unei (mici) petreceri fie acasa la nasi sau la parinti sau la un restaurant unde sunt invitati prietenii si familia
  • La petrecere copilul trebuie sa fie imbracat in haine aduse de nasi
  • De taierea in sine a motului se ocupa nasa. Motul trebuie sa fie prins cu o panglica . Parul trebuie sa fie taiat in forma de semnul crucii, cate putin din fiecare parte. In timp ce taie parul nasa trebuie sa faca urari de bine celui mic
  • Parul taiat se pastreaza lipit cu ceara de la lumanarea de la botez intre doi banuti
  • Dupa ce se taie motul vine momentul ruperii turtei. Turta trebuie sa fie adusa de nasa si trebuie rupta in patru, tot in semnul crucii, deasupra capului copilului; pentru a se face totusi o diferentiere intre baietei si fetite in unele regiuni se practica ruperea turtei doar la fete, iar la baieti se rupe un colac;
  • Alegerea obiectelor de pe tava cred ca este totusi punctul culminant al evenimentului si cel mai asteptat de toata lumea. Pe o tava se aduna diverse obiecte, fiecare cu o semnificatie aparate iar apoi se pune in fata copilului pentru a alege trei dintre ele: se spune ca aceste trei obiecte ii vor fi ursite si ii vor ghida cursul in viata; din fericire semnficatia obiectelor nu este standard si poate fi interpretata dupa bunul plac.
  • Obiecte care pot fi puse pe tava: seringa, carte, bani, surubelnita, chei de la masina, aur, argint, foarfeca, ruj, pix, caiet, telefon, parfum si lista poate continua.
Dupa cum vedeti obiceiuri sunt multe, insa nimeni nu poate sa ne impuna sa le urmam decat daca dorim. Cel mai important este ca voi – parintii, copilul si nasii sa va simtiti bine si sa pastrati o amintire frumoasa a acestui eveniment.

Cu drag,

Mami Vali