Montessori o redescoperire………..

Jucariile Montessori sunt fabricate în cea mai mare parte din lemn si sunt special concepute pentru dezvoltarea abilitatilor motrice si motorii ale copiilor, precum si a inteligentei, a simtului de observatie/potrivire, imaginatiei, vizualizarii. Pretul acestor produse este ceva mai mare insa  sunt in general mai de calitate si utilizabile pe termen mai lung,  au mai putine componente electronice si beneficiile sunt incomparabil mai mari.

Inainte de a cumpara o jucarie intreaba-te ce poate face copilul cu ea,  si la ce-i va folosi asta, nu ce poate sa faca jucaria pentru copil. Chiar vrei sa ii cumperi  obiecte  incarcate de leduri si sonerii, cu voci metalice  ?

Nu jucaria trebuie sa fie inteligenta, ci copilul iar joaca inteligenta,  este aproape opusa jucariilor inteligente. Orice jucarie trebuie sa dezvolte o abilitate sau sa educe in vreun fel copilul care o foloseste.

Fie ca prin forma si textura ei va stimula copilul sa isi dezvolte simturile si motricitatea fina a mainii, fie ca forma jucariei aduce cu ceva din natura, din realitate, fie poate ajuta la invaratea numerelor, literelor, geometriei, fie se poate construi ceva cu ea, fie… gasiti-i o calitate, in afara ca e “draguta” sau “haioasa” sau “ca e la moda” (Barbie, Superman, Batman etc)

Primele activitati de manipulare si dexteritate pentru copii mai mici de 2 ani  pot fi cu puzzle-urile incastrate,

apoi cand bebelusii cresc  jocurile de snuruire sau pescuitul cu undițele magnetice (pentru precizie).

Jocul de puzzle este foarte bun pentru dezvoltarea atentiei copilului pentru forma, culoare, este excelent pentru motricitatea fina a degetelor, lucreaza la rabdarea si tenacitatea copilului de a incepe si a duce la bun sfarsit un proiect si ajuta la vederea de ansamblu a imaginii.

Jocul cu forme de insirat ofera posibilitati nelimitate pentru joaca prin intermediul sortarii cu ajutorul panglicii, in functie de model, culoare sau forma.

Labirintul cu bile este una din jucariile educative cele mai indragite de copii. Dezvolta abilitatile motorii si coordonarea ochi-mana. Formeaza notiunea de spatiu si traseu si ajuta la invatarea culorilor primare.

Magarusul – piesa dupa piesa un magarus am construit. Acest turn Montessori din 5 piese  dezvolta abilitatile de manipulare si coordonarea ochi-mana.

 

 

Jocul sortator de forme si culori Montessori dezvolta capacitatea copiilor de invatare si recunoastere a formelor si culorilor  si dezvolta imaginatia.

Jocul  cu ciocan si bile il va ajuta pe copilul tau sa invete si mai apoi sa recunoasca culorile. Incurajeaza coordonarea mana-ochi in lovirea corecta a bilei pentru a o introduce in orificiul corespunzator.

O jucarie simpla care nu distrage atentia copilului cu lumini si sunete inutile este rampa cu masini. Copiii sunt atenti doar la miscarea continua a masinutelor pe rampa. Fascinati de miscarea acestora, copiii vor dori sa le puna pe rampa iar si iar.

 

 

Inca de la nastere copilul e bine să fie familiarizat cu muzica,  ea îl poate însoţi pe bebeluş în fiecare moment al zilei, de la îmbracare şi joaca, pana la culcare. Descoperirea sunetelor prin joc este o activitate mult încurajată în educaţia Montessori, care se bazează pe descoperirile senzoriale. 


Instrumente muzicale sigure pentru bebeluşi sunt tamburina, muzicuta, xilofonul , toba. Ele ii  ajuta sa experimentăm  sunetele şi ritmurile si totul  devine o distracţie în familie şi un bun prilej de conectare.

 

Jucarie = pur si simplu ceva cu care te joci,  asa spune DEX- ul iar  Maria Montessori spunea: treaba copilului este joaca. Jucariile Moulin Roty prezentate aduc copilului un sprijin educativ si amuzant. ii dezvolta creativitatea si imaginatia, si totul în plină siguranta.