Când devii mămică, cei din jur au tendința de a te bombarda cu sfaturi despre ce e bine și ce nu e bine pentru copilul tău. Cum multe dintre aceste credințe nu au nicio bază, am decis să adunăm câteva mituri despre creșterea bebelușului și să le demontăm mai jos.
Mitul 1: „Lasă bebelușul să stea treaz cât mai mult timp, și se va trezi mai târziu a doua zi.”
Pentru că adoarme mai târziu, hormonii lui de stres se declanșează și intră automat într-o stare de agitație, adorme mai greu și se trezește des pe tot timpul nopții.
Mitul 2: „Dacă-l hrănești înainte de somn, o să doarmă mai mult.”
Chiar dacă o să faci asta, nu înseamnă că nu o să se mai trezească de foame pe timpul nopții. Dacă îl adormi cu stomacul plin, o să se simtă balonat, iar asta o să-i tulbure somnicul. Sfatul nostru este să-l hrănești după-amiază sau seara cu mult timp înainte să-l culci. Bineînțeles, mai există și excepții, de exemplu, dacă îl alăptezi înainte de somn, încearcă să păstrezi această regulă, fiindcă el deja s-a obișnuit să mănânce. Nu lua asta în calcul atunci când renunți la alăptat și-i introduci hrana solidă.
Mitul 3: „În primele luni, bebelușul trebuie să doarmă toată noaptea.”
Până la trei luni, bebelușul nu diferențiază noaptea de zi, în plus, ciclul lui de somn este mai scurt, comparativ cu al celor mai mari. Îți rămâne doar să-l liniștești, ca să adoarmă cât mai repede.
Mitul 4: „Plânsul din timpul nopții nu-i face bine celui mic.”
Știu că el te trezește din somn, dar acest lucru nu are efecte negative asupra bebelușului. Asta nu înseamnă că trebuie să-l lași să plângă singur. E important să-l liniștești, să-l iei în brațe, să-l faci să se simtă protejat. Așa că poți sta liniștit, plansul nu-l afectează, este doar un mit.
Mitul 5: „Dacă îl adormi în brațe, nu o să învețe să doarmă singur.”
În acest mod se relaxează, se simte în siguranță și e normal să adoarmă mai ușor la tine-n brațe. Singura regulă este ca după ce împlinește șase săptămâni să-l trezești un pic înainte să-l pui în pătuț, ca să-l faci să înțeleagă că acolo este locul unde trebuie să doarmă.
E important să vă simtă alături, să-l protejați și să-l iubiți, doar acestea sunt lucrurile care contează cu adevărat și-l vor ajuta să crească frumos.