Mamiceala Swiss made – In Elvetia locuiesc de 7 ani, aici imi cresc copilul, aici a mers prima data la scoala. Tot aici are prieteni buni si vecini cu care se joaca zi de zi.
Ce am invatat de aici in materie de parinteala? Am invatat ca un copil are nevoie de intelegere, are nevoie sa simta ca este ascultat si inteles, mai mult decat să i se faca pe plac.
Copii nu sunt proiecte personale
Nu trebuie vad succesele copilului meu, sau invers, insuccesele ei, ca pe niste merite sau esecuri ale mele. Aici copii nu sunt incurajati sa fie diferiti, sa exceleze, nu sunt impinsi sa fie exceptionali si mereu primii la scoala, la fotbal sau orice alta activitate. Am invatat aici sa nu pun accent pe performante, ci pe placerea de a merge la scoala. La pranz cand vine acasa prima intrebare este: “Ce a fost interesant astazi la scoala?”
Activitatile extrascolare = recreere
Nu iti va duci copilul la cursuri de vioara sau tenis sau inot in ideea de a deveni o violonista cunoscuta sau o inotatoare profesionista. Nu am pus presiune pe copil sa exerseze ore in sir la vioara daca ea nu a vrut, cand a spus ca nu mai e interesata, dupa 2 ani de Conservator am oprit orele .
Rezolvarea conflictelor pe cont propriu = incredere in sine = siguranta in luarea deciziilor ( Swiss made)
Am invatat ca trebuie sa o las sa invete sa rezolve pe cont propriu conflictele, intervenind doar daca se ajunge la situatia în care unul dintre copii este vizibil agasat sau devine agresiv.
Copii trebuie incurajati sa-si exprime parerile. Copii au nevoie de libertatea de a decide ce fac cu timpul lor
Inainte m-aș fi enervat în momentele in care nu face, nu vrea sa faca, nu asculta sau nu vrea să asculte ce si cum vreau eu :)
O mama nu se identifica prea puternic cu copilul ei
Cand vorbesc cu unele prietene cu copii mici din Ro , la intrebarea “ Si ce mai face bebe?” raspunsul lor este de genul “Tocmai am papat” , “ Avem 2 luni”, ”Mergem cu premergatorul” etc. folosind acel persoana I plural. Pentru mine, care nu mai sunt obisnuita, poate deveni putin sacaitor :)
Si astea sunt doar câteva aspecte, notate repede, asa cum mi-au aparut în minte, cred ca lista ar fi mai cuprinzatoare.
Cu drag,
Mami Vali