Lista Bebe 1

Cu cat se apropie data nasterii, cu atat cresc emotiile si se intensifica pregatirile pentru camera bebelusului cat si pentru bagajul care va fi luat la maternitate. Intrbarea la care incercam un raspuns in acest articol ce iti trebuie pentru un nou nascut ?

Aici veti gasi o lista de lucruri utile, unele absolut necesare, altele optionale, pentru parinti, nasi si nu numai. Lista cu primele lucruri necesare pentru nou nascut am alcatuit-o in functie de experientele prin care am trecut in calitate de proaspeti parinti

Acum eu chiar sper ca este cat mai completa, fiindca au trecut niste ani de cand am nascut, lucrurile au mai evoluat, peste amintirile noastre fie s-au suprapus altele, fie s-au estompat primele, asa ca daca simtiti nevoia sa contribuiti cu ceva ce eu am omis, va rog sa veniti si voi cu sugestii!

Ca orice lista, ea are doza ei de subiectivism, in functie de contextul, preferintele, limitarile pe care le avem noi ca parinti.

In atentia noastra este universul copilariei si ne preocupam sa-l facem mai frumos. Suntem atente la estetica, design, si calitate. Ne place diversitatea materialelor, contrastul  intre util si frumos. Pornind de aici, cercetam cu atentie produsele furnizorilor nostri si selectam o parte din colectiile lor.

Vrei sa economisesti bani la produsele pentru copii si bebelusi? Foloseste codul BEBENOU si ai o reducere de 10% la toate produsele din magazin, ca sa bucuri pe cineva cu un cadou unic.

Voucherul se adauga in cosul de cumparaturi in campul dedicat

Lista cumparaturi Nou Nascut

1. Patut pentru nou nascut

Daca sunteti la primul copil, cel mai probabil toata lumea va va sfatui sa ii faceti copilului camera sa, ca asa e normal, ca fiecare cu ale lui, ca trebuie sa se obisnuiasca de mic sa doarma singur si cate si mai cate. Nu stau sa comentez.

Suntem dovada vie ca avem  un copil care in primii ani de viata si-a facut culcusul la noi in pat si am dormit care cum, in diverse combinatii de copil plus parinte.

Parintii Dorm Cu Bebelusul

Prioritatea a fost mereu somnul copilului si toate aranjamentele au fost facute  si gandite avand in vedere prioritatea aceasta.

Trebuie sa aveti in vedere pentru ce perioada il luati, si in acest moment exista pe piata o multime de patuturi care se pot transforma ulterior in pat normal si pot fi folosite pana la varste mai inaintate (sase-sapte ani).

Sfatul meu este sa mergeti pe ceva de calitate, lemnul fiind prima mea optiune si ceva solid. Nu recomand patuturile mobile decat in situatii temporare, altfel ele nefiind deloc bune pentru coloana bebelusului.

O optiune mai noua o reprezinta filosofia Montessori, in care copilul este pozitionat cat mai jos pe podea, practic nu exista pat, exista doar salteaua.

Saltele, la fel, se gasesc de foarte multe feluri: cu spuma, cu fibre de cocos, cu spuma si fibre de cocos, cu arcuri, etc. Pentru ca am vrut ceva cat mai natural, am optat pentru o saltea din fibre de cocos, antisufocare, antialergica.

A fost o alegere buna pentru ca vara este mult mai racoroasa decat o saltea cu spuma. Desigur, aici se poate discuta mult despre diversele aranjamente de dormit, iar fiecare familie hotaraste ce i se potriveste.

De exemplu, familiile care aplica principiile educatiei Montessori opteaza pentru saltele direct pe podea pentru a acorda bebelusului mai multa mobilitate si autonomie a miscarilor. In functie de aranjamentul ales pentru camera copilului, unele obiecte din lista de mai jos dispar.

Unii parinti prefera sa ia bebelusul cu ei in pat (bed sharing). Noi  am optat pentru co-sleeping, adica am adus patutul bebelusei in camera noastra, timp de cateva luni.

A fost o alegere fericita, tinand cont de faptul ca in primele luni, se trezea de cateva ori noaptea sa manance.

2. Asternuturi pentru patut bebe-lucruri necesare pentru bebe

Parerea mea este ca doua sau chiar trei, fiindca mai ales in primele luni trebuie sa existe macar un asternut de rezerva in dulap, gata oricand pentru a-l schimba pe cel din uz.

Alegerea lenjeriei de pat potrivite pentru camera copiilor este aproape chiar mai importanta decat alegerea celei pentru adulți. Lenjeria de pat pentru copii nu numai ca trebuie sa fie moale si delicata, ci si sa ii invite pe bebelusi la somn. Ei au nevoie de somn pentru a avea energie de rezerva in timpul zilei. Lenjeria de pat contribuie la fel de mult ca alegerea unui pat potrivit pentru copii.

Pentru majoritatea parintilor, calitatea tesaturii este primordiala. Lenjeria de pat pentru copii ar trebui, de asemenea, sa fie usor de intretinut. Bumbacul pur indeplineste aceste doua criterii:

  • mangaie pielea, se poate spala la 60 de grade
  • poate fi uscat la uscatorul de rufe.

Aceste calitati fac din bumbac materialul ideal pentru lenjeria de pat pentru copii.

In cele din urma, fermoarele faciliteaza schimbarea husei si fetelor de perna. Pentru pielea delicată a copiilor, e recomandat sa utilizati detergent pentru tesaturi delicate si sa nu folositi balsamuri.

Va trebui sa va orientati catre cearsafuri de pat cu elastic (husa de pat). Cumparati mai multe bucati pentru a face fata celor mai dificile situatii.

3. Protectii saltea

Sunt acele asternuturi care se pun intre saltea si asternutul principal si au menirea de a evita accidentele fiind impermeabile (lichidele nu ajung la saltea).

4. Bumpere pentru patut 

Sunt acele obiecte care se leaga de „zabrelele” patului si previn lovirea bebelusului de acestea. Click Aici sa vezi produsele!

Probabil ati observat dupa rasfoirea paginilor magazinelor online cu articole de puericultura ca exista o mare diversitate in ceea ce priveste aparatorile pentru patutul bebelusului. Pentru a va ajuta sa intelegeti mai clar, va prezint mai jos cele 2 tipuri de bumpere care exista actual pe piata :

  • Aparatori de patut clasice: acestea sunt cele mai vandute în acest moment. Ele se prezinta sub forma unor perne relativ plane, care trebuie atașate direct pe grilajul patului. Unele modele urcă în partea de sus a barelor, în timp ce altele lasă un spațiu liber în care bebelușul poate observa mediul înconjurător. Bine fixat, acest model este cel care asigură cel mai bine bebelușii, deoarece împiedică trecerea membrelor prin bare.
  • Aparatori de patut impletite: Forma impletita a produsului ofera originalitate si o varietate de optiuni in decorarea camerei micutului

Toti parintii isi doresc in mod natural cele mai bune produse pentru copiii lor. Patul, lenjeria de pat si – pentru cei care o aleg – aparatorile pentru patut nu sunt cu sigurantao exceptie de la regula. Iata diferitele criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi :

Securitate– Inainte de chestiunea estetica, acesta trebuie să fie parametrul # 1 care trebuie plasat in partea de sus a listei. In plus fața de respectarea standardelor referitoare la proiectarea articolelor de ingrijire a copiilor, viitoarea aparatoare pentru patut trebuie sa fie usor de atasat la barele patului. Curelele nu trebuie sa se desfaca, chiar daca bebelusul trage  de ea. Desigur, este mai bine sa optezi pentru un model suficient de captusit pentru a absorbi loviturile.

Materialul textil- Acesta este un criteriu care are, de asemenea, o mare importanta. Pielea bebelușilor este înca foarte delicata, ca atare, este foarte recomandat sa favorizeze materialele naturale, cum ar fi bumbacul si inul. Tesaturile trebuie sa fie suficient de respirabile pentru a limita riscul transpiratiei. De asemenea, verificati daca materialele textile au fost tratate împotriva acarienilor și sunt garantate a fi hipoalergenice.

5. Paturica

Lista nou nascut trebuie sa contina si paturica .

Asigura-te ca ai cel putin cateva paturi moi si usoare in lista ta de lucruri necesare pentru nou-nascut. Opteaza pentru paturi care sunt usor de curatat si de intretinut, deoarece vor avea nevoie de spalare frecventa.

Evitati-le pe cele din fleece si mergeti pe cele de bumbac.

6. Jucarii pentru patut bebelusi

Din categoria lucruri necesare nou nascut sa nu uitam jucariile pentru patut cum ar fi caruselul

Acestea pot fi benefice pentru dezvoltarea si distractia bebelusului in timpul momentelor de odihna si somn. Asigura-te ca jucariile pentru patut sunt sigure, fabricate din materiale non-toxice si pot fi fixate in mod securizat la patut. Este important sa supraveghezi bebelusul in timp ce interactioneaza cu jucariile si sa le verifici periodic pentru a te asigura ca sunt in stare buna si nu prezinta riscuri de inghitire sau sufocare.

Desi bebelusii mici nu prea se joaca, pe noi caruselul ne-a ajutat cand plangea, de multe ori daca o asezam in patut si i-l porneam, tacea instant si se uita fascinata la jucarii.

Afla despre cum poti sa alegi jucariile pentru bebelusi si in acest articol.

665058 Carusel muzical din lemn si figurine din plus Carusel pentru patutul bebelusului

7. Dulap

Dulap sau ceva in ce sa ii tii hainele, poate fi si un raft in dulapul parintilor.

8. Biberoane

Cate biberoane sunt necesare la inceput ? o intrebare des intalnita la proaspeti pariniti.

Numarul de biberoane necesare la inceput poate varia in functie de preferintele tale si de modul in care hranesti bebelusul. In general, se recomanda sa ai aproximativ 4-6 biberoane in perioada nou-nascutului. Acest numar iti ofera suficiente optiuni pentru a hrani bebelusul si pentru a evita spalarea frecventa a biberoanelor. Iata o estimare generala a numarului de biberoane pentru nou-nascuti:

  • Hranire cu lapte matern exclusiv: Daca ai de gând sa alaptezi exclusiv, poti incepe cu 2-3 biberoane. Acestea pot fi utilizate pentru a hrani bebelusul cu lapte matern extras si pentru a introduce treptat hranirea cu biberonul in cazul in care este necesar.
  • Hranire mixta: Daca intentionezi sa hranesti bebelusul atât cu lapte matern, cât si cu formula, poti avea in jur de 4-6 biberoane. Acest numar iti permite sa alternezi intre laptele matern si formula, in functie de preferintele si nevoile tale.
  • Hranire exclusiv cu formula: Daca ai de gând sa hranesti bebelusul exclusiv cu formula, 4-6 biberoane pot fi suficiente pentru a-i oferi hrana necesara pe parcursul zilei.

Asigura-te ca ai si suficiente tetine de rezerva, in functie de vârsta si etapa de dezvoltare a bebelusului. Este important sa speli si sa sterilizezi biberoanele si tetinele in mod regulat pentru a mentine igiena adecvata.

Set Cadou Baveta si Biberon, Moulin Roty

Set Biberon si Baveta Cadou

 

9. Perie pentru biberoane

Periuta pentru biberoane este utila si daca alaptezi si mai ii dai uneori un biberon, dar nu obligatorie, poti folosi si un burete. Daca dai formula, este necesara, usureaza mult spalatul biberoanelor.

10. Suzete

Cateva suzete vor fi suficiente pentru primele luni.

11. Cadita

Cautati o cadita care sa fie cu forma anatomica, va este de ajutor mai ales atunci cand sunteti singura acasa si nu e nimeni care sa il tina pe bebe.

12. Paturici pentru schimbat

Se mai numesc si aleze, sunt niste covorase absorbante, pe care puteti schimba copilul fara teama ca se murdareste patul sau paturica. Sunt perfecte in „deplasari”.

13. Sampon/gel de dus

Sapunul normal si samponul sunt prea puternici pentru pielea sensibila a bebelusului. De aceea exista produse speciale pentru bebelusi.

14. Crema fundulet

Bepanthen sau Sudocrem, mai mult nu cred ca va trebuie, ideea este ca pielea sa fie curata, sa nu fie agresata „preventiv” cu tot felul de maglavaisuri si sa isi pastreze stratul propriu, natural, protector.

15. Servetele umede

Exista o multime de marci, simple, cu aloe, etc.

16. Prosoape

Un singur cuvant: bumbac. Indicate sunt cele cu gluga, pentru ca bebelusul tau sa fie complet protejat dupa ce iese de la baita.

Prosop De Baie Bebelusi, Tigru, 3 Sprouts Bebelus

Prosop Bebe

 

17. Scutece

deseori ne intrebam

Scutecele probabil trebuiau sa fie primele pe aceasta lista. Scutece de calitate care sa protejeze pielea fina a bebeluslui gasesti printr-un CLICK AICI alaturi de alte produse din aceasta lista.

18. Carpe de tinut pe umar

Cat a fost bebelusa, fata noastra a petrecut multe ore pe umerii nostri, fie pentru a eructa, fie pentru ca a avut colici si numai asa se linistea. Cert este ca am avut aceste carpe, cu zecile, facute din finet (cred ca le gasiti pe la magazinele de metraje) si au fost salvatoare.

Usor de întretinut, muselina este esentiala pentru tinerii parinti, este foarte practica si va va usura viata. Sunt disponibile doua dimensiuni: 70cm x 70cm si maxi de 120cm x 120cm. Recomand pe cele din bumbac, ele vor asigura confortul si absorbtia optima pentru bebelus.

Pentru toate tinerele mamici care nu stiu ce sa puna in valiza de maternitate, aceasta carpa din muselina este un accesoriu esential! Veti gasi inevitabil o utilizare pentru aceasta.

19. Bodyuri

Recomandarea mea este ca mai ales la inceput sa luati de nou nascut, nu de 0-3 luni, fiindca cel putin in prima luna de viata sunt extrem de mici toti bebelusii, si efectiv inoata intr-un body de 0-3 luni. Zara are o colectie speciala 0-1 luni, (masuri de premature, tiny baby sau new baby) la fel si H&M.

20. Overall (Pijama)

Bumbac, nu fleece, cu cat mai putine cusaturi si aplicatii. Bebelusii nu au nevoie de masinute si tot felul de texte cusute pe imbracaminte. Au nevoie de hainute de calitate, din bumbac cat mai putin prelucrat (vopsit si tratat chimic), cat mai prietenos cu pielea lor delicata. O alta recomandare este sa luati cu cat mai putine capse, de preferat fara inchideri la spate, ci ori pe laterale (body-uri petrecute), ori cu capsele in partea de jos. Cum alegi pijamelele citeste aici.

21. Sosete

Daca pantalonii nu au acea talpa inclusa.

22. Caciulita si overall gros

Ideala pentru calatorii, plimbari in carucior, vizite la bunici si prieteni de familie in sezoanele de toamna, iarna si primavara.

663099 Sac de dormit pentru carucior Catelus, 0-6 luni, Moulin Roty 2

Saci de Dormit Adorabili

 

23. Carucior

Sfatul meu este sa va alegeti unul cu bataie lunga, care se poate transforma, care are rotile solide, de preferinta din cauciuc, nu din plastic si care se remarca prin atribute calitative, nu neaparat prin „numele la moda”.

Aspecte de luat in considerare: greutatea sa, modalitatea de pliere, usurinta cu care se pliaza, accesoriile compatibile.

24. Jucarie Carucior

Sunt bune :) aici mergeti pe ce va place voua,  unele chiar au avut un succes nebun la noi!

Spirala activitati Bebe Calut

Descopera Jucarii Carucior

 

25. Scaun auto

Pana la cel putin sase luni scoica, ulterior scaun cu sistem isofix, adaptat grupei de varsta. Cu cat copilul este invatat de mic ca acolo trebuie sa stea in scaun, cu atat va accepta mai usor starea de fapt. Nu puneti niciodata copilul in scoica imbracat cu hainele de frig, nici macar cu geaca pe el.

26. Babyphone

Bineinteles ca mai sunt lucruri care trebuie cumparate, unele dintre ele vi le va recomanda doctorul la externare ca de exemplu medicamente, creme si ceaiuri pentru bebe.

Alte lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere sunt: detergent special pentru rufele bebelusului, creme pentru ingrijire (de exemplu Baneocin/Betadina pentru buricbaneocin), ser fiziologic, comprese sterile, termometru de camera, lapte praf, unguent/tampoane pentru san si lista poate continua.

Pentru că lista cu lucruri necesare e lungă, recomand să o impartiti cu bunicii, unchi, matusi, prieteni .

Cei care vor sa va faca un cadou pot sa bifeze pe lista ceea ce aleg si in felul asta se evită multiplicarea obiectelor de același fel, iar parintii pot economisi o parte din bani care se vor duce oricum in alta parte, de exemplu pe plata seriviciilor medicale.

De asemenea, puteți împrumuta unele lucruri dacă aveți prieteni părinți cu copii mai mari. (de exemplu o pompă de muls, sau hăinuțe pentru primele luni, caruselul sau patutul sau …etc).

 

Cateva sfaturi

Inainte de a cheltui o avere pe produse si echipamente de tot felul, intrebati cunoscutii pentru a vedea daca cineva are deja mai multe articole de oferit sau care le vinde la preturi avantajoase.

Nu cumparati prea multe haine de dimensiuni nou-nascut, poate fiul/fiica va fi deja prea mare pentru a le purta cand se va naste. ÎIn ultimele saptamani de sarcina, medicul va poate face o idee aproximativa despre marimea bebeului si veți avea timp sa mergeti la cumparaturi!

Evitati hainele cu gulere din dantela…de fapt evitati hainele cu guler de orice fel.

Cumparati detergent de rufe pentru pielea sensibila. Veti spala toate hainele bebelusului folosind acest detergent delicat pana cand sunteti siguri ca nu are reactii alergice la detergentii obisnuiti.

 

Cumpara lucruri pentru bebelusi din aceasta lista AICI.

 

Mami Vali