De la ideea unei jucarii din lemn, la sustinerea unui viitor mai bun pentru copiii nostri
Copil fiind, jucaria mea preferata era un calut din lemn. Il iubeam atat de mult, incat ma trezeam dimineata si primul gand pe care il aveam era sa-l imbratisez. Ai mei erau convinsi ca mai tarziu imi voi alege o meserie care sa aiba legatura cu pasiunea mea pentru cai. Nu s-a intamplat asa, desi continui sa iubesc caii… Insa nu despre afinitatile mele vreau sa va vorbesc azi, ci despre jucariile de lemn.
V-ati trezit vreodata in fata unui raft pe care era asezate jucarii fel de fel, dar ati insistat sa le analizati mai atent doar pe cele din lemn? Aveti o multime de motive sa procedati asa si inca o multime sa le preferati in locul celor de plastic atunci cand va doriti sa le faceti o bucurie copiilor vostri.
Iubesc – nu e nicio exagerare in afirmatie – sa ii cumpar jucarii din lemn copilului meu. Le simt incarcate cu energia pozitiva a materialului din care au fost lucrate si stiu ca ii pot transmite pustiului meu un sentiment cald atunci cand se joaca cu ele. Un exemplu… Puneti in balanta un puzzle din lemn cu maner zig&zag si un puzzle cu elemente din plastic.
Care sunt ideile ca va vin in minte cand le comparati? Care dintre cele doua puzzle-uri pot sa contina chimicale periculoase pentru copil? In care este posibil sa existe ftalati? In cele din plastic, nu? Sa mergem mai departe… Cat timp poate sa reziste o jucarie din lemn? Cel mai probabil, cateva generatii! Dar una din plastic? Cel mult cateva luni daca nu este manuita cu atentie!
Apoi, cat de sigure pot fi jucariile din plastic pentru copil? Discutabil, nu-i asa? Se pot sparge si pot rani copilul! Se poate pune aceeasi problema si in cazul lemnului? Nu! Mai mult, jucariile educationale din lemn, precum un puzzle, contribuie la dezvoltarea abilitatilor copilului deoarece ii incurajeaza creativitatea, intre altele.
Astea sunt doar cateva argumente care sustin beneficiile pe care le are lemnul chiar si in cazul jucariilor si le-am rezumat pentru ca am plecat de la un puzzle.
Sa mergem mai departe…
Luam in calcul si la modul general avantajele jucariilor din lemn prin comparatie cu cele din plastic!
Nu sunt tocmai unul dintre cei mai logici oameni de pe planeta, dar in urmatoarele randuri vreau sa imi sustin cat se poate de bine structurat motivele pentru care jucariile din lemn sunt prioritare in alegerile pentru copilul meu.
In primul rand sunt calde si placute la atins si, pe langa asta, sustin creativitatea celui mic
Jucariile din lemn, cu atat mai mult cele care nu sunt lacuite, ofera o senzatie placuta atunci cand sunt atinse. Mai mult, acestea favorizeaza imaginatia pentru ca sunt cu mult mai putin elaborate decat jucariile din plastic, ceea ce inseamna ca micutul trebuie sa isi imagineze tot ce si-ar dori sa faca jucaria. In plus, fiind mai putin structurate, jucariile din lemn sunt mai versatile.
In al doilea rand, sunt rezistente si pot fi transmise de la o generatie la alta
Am mai spus, dar o sa repet: jucariile din plastic sunt, de obicei, mai fragile, se rup mai usor (mai ales daca sunt din acelea ieftine), fiind aruncate in vreo cutie si uitate acolo doar dupa cateva luni de la achizitionare – asta, daca rezista cat am spus. Pe de alta parte, jucariile din lemn sunt mai scumpe, dar au o calitate net superioara celor din plastic, ceea ce inseamna ca pot rezista si cateva generatii, fara sa fie necesare sa se arunce. Presupunand ca ar fi deteriorate dupa ani de utilizare, fiti siguri ca vor putea fi reconditionate, spre deosebire de cele mai multe jucarii din plastic.
Este firesc sa poata fi transmise din generatie in generatie, deoarece, indiferent de timpul care trece peste ele, raman la fel de frumoase si functionale. Apropo de acest aspect, calutul despre care va povesteam pe la inceputul textului apartine acum fiului meu. Nu pierdeti din vedere sentimentul pe care il puteti experimenta peste ani, cand puteti vedea ca nepotii vostri se joaca cu una dintre jucariile cumparate acum pentru copiii vostri – o bicicleta din lemn cu 4 roti fara pedale Doamna Soarece, de exemplu, numai buna pentru un copil de 10-11 luni pentru ca ajuta la dezvoltarea motricitatii. Ce vreau sa va spun este ca, pe laga faptul ca achizitionati o jucarie utila copilului vostru acum, veti face o investitie in timp, chiar si pentru vremea in care veti fi bunici.
In al treilea rand, nu pun in pericol sanatatea celui mic
Nu este chiar o regula, dar numeroase jucarii din plastic contin compusi neurotoxici. Din randul acestor compusi fac parte si ftalatii despre care se spune ca pot sa afecteze dezvolarea mentala si neurologica la un copil. In cazul jucariilor din lemn, chiar si vopselele utilizate pentru a le colora atractiv sunt sigure, pentru ca sunt pe baza de apa.
In al patrulea rand, jucariile din lemn sunt educative
La punctul asta poate ca multi dintre voi veti sari sa ma contraziceti si sa ma intrebati de ce o jucarie cu luminite care se aprind si se sting de ti-e mai mare dragul, cu butoane pe care daca apesi scot sunete si cu „n” alte accesorii, nu ar fi mai educativa decat o jucarie din lemn care nu este intr-atat de elaborata. Vedeti, tocmai despre asta este vorba! Jucariile astea moderne, accesorizate cu elemente care de care mai performante din punct de vedere tehnologic, nu sustin creativitatea copiilor, pentru ca nu ii invita la actiuni imaginative – le pun totul la indemana celor mici, le distrag atentia si nu le permit sa construiasca o actiune in mintea lor. Iata de ce prefer sa-i cumpar copilului meu autobuzul veseliei din lemn si nu o masina ultrasofisticata care sa nu-i solicite creativitatea nicicum.
In al cincilea rand, jucariile din lemn contribuie la dezvoltarea caracterului unui copil
Jucandu-se cu o valiza bricolaj, de exemplu, copilul va trebui sa fie creativ si sa dezvolte singur actiunea unui joc, ceea ce nu va putea face daca ii puneti in brate un joc high-tech care sa-i ofere totul la indemana. Primind jucarii simple si creative va sti sa le aprecieze, mai tarziu, si pe cele de ultima generatie.
In al saselea rand – si sper sa nu va fi plictisit cu atatea randuri, jucariile din lemn sunt usor de intretinut
Cum sanatatea copiilor nostri este deosebit de importanta, indiferent din materialul din care sunt realizate, jucariile trebuie sa fie curatate frecvent. Cele din lemn nu impun probleme, putand fi sterse cu o carpa imbibata in apa si apoi bine stoarsa, apoi lasate la soare.
Cum se aleg jucariile din lemn?
Nu este foarte complicat si nu se pune problema vreunui mister cand vine vorba despre achizitia unor astfel de jucarii. Le veti gasi in magazine pentru copii, librarii si, in general, in locurile in care se vand jucarii. Va trebui sa aveti in vedere ca nu toate sunt sigure. Calitatea are un pret! Personal, prefer jucariile Moulin Roty pentru ca sustin gestionarea durabila a padurilor si utilizeaza vopselele pe baza de apa.
Accent pe eco si recilare
Nu imi doresc sa pun punct subiectului de azi fara sa subliniez importanta de a ne invata copiii sa puna accent pe eco si reciclare. Utilizarea materialelor care vin direct din natura ii ajuta pe copii sa inteleaga relatia dintre natura si producerea obiectelor care ne inconjoara. Prin utilizarea lemnului, chiar si la fabricarea jucariilor, se utilizeaza mai putina energie si se reduce poluarea. Daca plasticul se degradeaza in sute de ani, lemnul in doar cativa ani.
Imaginati-va ca ani de ani se produc sute de tone de plastic. Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spunea ca „daca nu facem nimic in privinta asta, in 50 de ani vom avea mai mult plastic decat pesti in oceane”. Tot Timmermans afirma ca „o sticla de plastic e produsa in 5 secunde si folosita timp de 5 minute, dar e nevoie de 500 de ani pentru dezintegrarea ei”.
Viitorul suna sumbru si ar trebui sa ne ingrijoreze pentru ca apartine copiilor nostri. Ce putem face? Cel putin ne putem educa copiii inca de mici, astfel incat sa puna accent pe materialele eco. Putem sa incepem cu jucariile din lemn, apoi cu sticlele din plastic pe care le putem inlocui cu recipiente din carton s.a.m.d.
Incepand cu 1 ianurie 2019, in Romania va fi interzisa comercializarea pungilor din plastic subtire si foarte subtire, cu maner – un proiect Proiectul initiat de Guvern, care transpune o directiva europeana. Uniunea Europeana isi propune ca pana in anul 2030, 55% din totalul ambalajelor de plastic sa fie reciclabile – un proiect pe care La Petite Armoire il sustine prin vanzarea jucariilor realizate din materiale reciclabile.