Jucăriile pentru bebeluși sunt frumoase, atractive și extrem de utile, acestea le dezvoltă inteligența și îi țin ocupați pe micuți. Bebelusul le poate învârti, roade și trage, aceste jucării dezvoltă coordonarea, simțul tactil si simțul auditiv.
Aceste jucării încurajează copilul să privească, să asculte și să atingă. Dezvoltarea acestor simțuri este un pas important în creșterea armonioasă și stimularea multi-senzorială. Invatatul la un bebelus se refera strict la cele mai de baza elemente, cum ar fi coordonarea ochilor, dezvoltarea capacitatii de a vorbi(nu de a rosti cuvinte, ci de a largi gama de sunete pe care le poate rosti), coordonarea membrelor.
Gama de jucarii pentru bebelusi este inspirata de evolutia acestora si de lumea inconjuratoare. Jucariile pentru bebelusi au texturi prietenoase, diversificate si sunt usor de apucat.
0 – 3 luni
La aceasta varsta, copiii au nevoie de jucarii moi care sa le stimuleze simturile. De asemenea, sunt foarte practice jucariile cu diferite texturi, care incurajeaza dezvoltarea tactila. Jucariile mobile, de tip carusel, ajuta foarte mult ochii bebelusului, dezvoltandu-i vederea. Saltelutele sunt bune pentru dezvoltarea perceptiei spatiale si a abilitatilor motorii. Dezvoltarea auzului se face prin jucarii “zornaitoare” si muzicale.
3 – 6 luni
Cand bebelusul implineste varsta de cateva luni, mai are inca nevoie de zornaitoare si carusel, dar scopul acum este de a-l face pe cel mic sa incerce sa le apuce. La acestea se adauga carticelele moi care stimuleaza dexteritatea manuala. Jucariile potrivite acestei varste trebuie sa aiba in continuare texturi diferite. Saltelele sunt, de asemenea, necesare. De mare folos sunt jucariile care pot fi roase, cum sunt inelele texturate. Cuburile moi sunt indicate pentru dezvoltarea abilitatilor motorii. De la varsta de 3 luni, bebelusii pot vedea obiectele cu mai multa claritate si incep sa perceapa detaliile, sa distinga culorile primare, dar si sa isi dezvolte coordonarea mana-ochi; asa ca de la aceasta varsta poti incepe sa cumperi jucarii care sa ii dezvolte aceste abilitati.
6 – 9 luni
La aceasta varsta, bebe prefera jucariile muzicale, cutiile cu activitati, statiile masutele active si saltelele. Cuburile clasice ii stimuleaza celui mic simtul echilibrului si il invata ce se intampla atunci cand acesta dispare.
Anumite jucarii, precum mingile, jucariile care se trag si cele care se imping, ajuta dezvoltarea reflexului mersului si sunt printre cele mai practice jucarii ale varstei. Bebelusul tau ar trebui sa poata sa stea in fundulet fara ajutor, de aceea e bine sa investesti in turnuletele de inele. De asemenea, tunelele pentru mersul taras sunt utile pentru dezvoltarea perceptiei spatiale.
9 – 12 luni
Cand ajunge la varsta de 9 – 12 luni, bebelusul stie sa paseasca si poate spune cateva cuvinte. Aceasta perioada este ideala pentru jucarii precum cuburi, jucarii cantatoare, carti moi sau din carton, puzzle-uri, cuburi din lemn, mingi, jucarii de plus pentru confort si jucarii de constructie.
De asemenea, bebelusii adora sa faca baie in aceasta perioada, fiind indicat sa investesti in jucarii speciale pentru apa.
Cand s-a ridicat in picioare si doreste sa faca pasi singur, pe la aproximativ 12-14 luni, jucariile de impins sunt preferate: caruciorul de papusi, minge mare pe care s-o impinga (cu ajutorul dumnoavoastra).
Tu ce jucărie alegi pentru bebelușul tău?