Luna viitoare este aniversarea Ilincai, si, asa cum imi place mie sa planific din timp incep sa adun idei pentru party impreuna cu ea. Din experientele anilor trecuti si urmand modelul de aici aniversarile se sarbatoresc acasa cu cativa copii.

Invitatii handmade pentru petreceri de copii

idei petrecere copii acasa

idei petrecere copii acasa

Tiparul de petreceri aniversare pentru copii de aici este foarte simplu si practic : copilul face singur din carton invitatiile: din foi colorate, foi albe sau din sabloare cumparate de la librarie. In textul invitatiei scrie de obicei un text scurt unde specifica ce varsta implineste, adresa, ora de inceput, cat dureaza si eventual adauga un desen cu tematica.

Apoi ele sunt distribuite prietenilor. Simplu.

La ora stabilita copii se aduna la adresa specificata pe invitatie si dupa party ei sunt “recuperati” de parinti.

Ilincai i-am organizat mai multe petreceri, cu diverse tematici:

  • Petrecere in regatul de gheata (pe vremea cand era mania Frozen),
  • Cinema Party,
  • Minioniada,
  • Party cu Printese.

Numarul de invitati a fost de maxim 10 copii pentru 3 ore.

Cinema Party – Petrecere pentru copii acasa

Pentru Cinema Party (in 2014) la intrare in casa fiecare copil a primit un bilet de intrare la cinema, am instalat un proiector si am proiectat Minionii. Langa am pus o masa cu un aparat de facut popcorn si hotdog, plus sucuri si chipsuri.

 

Pentru Petrecere in regatul de gheata pe invitatie a specificat ca tinuta sa includa un obiect vestimentar albastru sau argintiu si am decorat livingul in aceste culori. Bineinteles ca pe TV rula Frozen.

Lume! Lume! Maiestatea Sa, Printesa Ilinca va solicita prezenta la sarbatorirea celor 10 ani de la nasterea sa, la castelul nostru din Neuchatel, sambata 24 ianuarie, incepand cu ora 19.00. Va rugam sa confirmati prezenta la eveniment Regelui  sau Reginei.

dress code : albastru, alb sau argintiu

O idee interesanta, care poate fi preluata, este semnalizarea petrecerii . Vad des si am utilizat si noi baloane colorate umflate si agatate in statia de autobuz de langa casa anivesatului, in fata blocului, de un copac, la intrare in scara. Pe invitatie este specificata adresa, dar e mai festiv cand pui baloane colorate.

Deschiderea cadourilor de catre sarbatorita

idei petrecere copii acasa

Organizare Aniversare Copii

Un obicei interesant si frumos este momentul deschiderii cadourilor. Invitatii aduc cadourile ambalate si, dupa tort, toti se aseaza in cerc cu muntele de cadouri in mijloc.

Un parinte da drumul la muzica si copii iau fiecare cate un cadou si il plimba din mana in mana in cerc. Cand muzica se opreste, aniversatul deschide cadoul care il are in momentul respectiv in brate. Il deschide, astfel cel care il aduce are placerea sa ii vada reactia aniversatului iar aniversatul are ocazia sa le multumeasca fiecaruia in parte.

Dupa ce deschide primul cadou, muzica porneste din nou, copii plimba cadourile in cerc, apoi iar muzica se opreste, si totul se repeta pana se termina cadourile. Ca si fapt divers, suma cheltuita in mod normal de un copil pentru cadou nu depsaseste 20 CHF (aprox 80 Ron).

Intr-un an am schimbat si am ascuns cadourile prin casa (dupa draperii, dupa un dulap , canapea) copii le-au cautat si apoi s-au strans in cerc.

Activitati petreceri pentru copii acasa

Probabil va intrebati: Si ce au facut acesti copii, cum s-au distrat? ce activitati au facut? In functie de varsta, intr-un an am chemat o prietena si i-a pictat pe fata, in alt an a venit cineva si le-a facut baloane, in alt an… PS4. Si am mai folosit activitatile de mai jos:

  • Carat pop-corn cu paiul de plastic – este nevoie de pop-corn, de paie in numar de cati copii se joaca si de farfurii de plastic. Copiii, impartiti pe echipe, trebuie sa transporte pop-corn cu paiul de la o farfurie la alta intr-un anumit timp. La final castiga echipa care a carat numarul cel mai mare de pop-corn.
  • Stafeta cu cartea pe cap. Este nevoie de carti/ meniuri, carton gros. Copiii asezati in cel putin 2 echipe, trebuie sa care cartea pe cap fara sa o scape. Sau se pot numara cazaturile. Castiga echipa care a avut cele mai putine cazaturi sau care termina prima (daca au avut acelas numar de cazaturi).
  • Stafeta cu fasole. Este nevoie de doua sau 3 boluri cu boabe de fasole, inca 2 sau 3 boluri goale si de 2 sau 3 lingurite. Copiii sunt impartiti pe echipe (2 sau 3, in functie de numarul copiilor). Acestea trebuie pe rand, sa transporte timp de 2 minute fasole din bolul plin in cel gol. La final fasolea este numarata sau cantarita si castiga acea echipa care a reusit sa transporte mai multa fasole.
  •  Scaunele muzicale: Se face un cerc din atatea scaune cat numarul participantilor, mai putin cu unu. Copiii danseaza in jurul scaunelor pe muzica pana cand aceasta este oprita. In momentul in care muzica se opreste fiecare dansator trebuie sa-si gaseasca un scaun. Cel care ramane fara loc, va dansa in mijlocul cercului sau in alt loc amenajat pentru asta dar aproape de cercul de dansatori. La fiecare sfarsit de runda se scoate cate un scaun din joc. Se continua dansul pana cand ramane un singur scaun, castigator fiind copilul care reuseste sa se aseze primul pe ultimul scaun.
  • Sticluta cu pedepse: Jucatorii sunt asezati sa stea pe jos in cerc. In mijlocul cercului este pozitionata o sticla din plastic de preferinta,ca si o sageata de la ceas. Aceasta va fi invartita pe rand de jucatori. cel in dreptul caruia se opreste, poate sa spuna o gluma, sa cante, sau sa dea mana cu cel cu care a invartit sticla, sa se imbratiseze.

Asa cum am spus la inceput petrecerile dureaza intre 3-4 ore. De obicei sunt planificate sambata dupa ora 13.00 sau miercuri dupa masa (miercuri, in Elvetia, nu se tin ore de curs dupa masa pana la liceu).

La final de petrecere, aniversatul a pregatit cate o punga cu cateva dulciuri ca semn de multumire pentru participare si da fiecarui invitat cate o punga.

PS. In primii ani de scoala, invatatoarea Ilincai imprima o foaie draguta cu lunile anului si zilele de nastere ale fiecarui elev. Foaia o afisa in clasa si pentru fiecare aniversat aprindea un soi de tort din lumanari. Copii se strangeau in cerc si ii cantau Joyeux anniversaire, invatatoarea ii dadea voie sa isi aleaga o carte cadou din biblioteca.  Pentru copii din clasa pregateam cate o prajitura ambalata (cumparata) si o cutie mica de suc cu paiul.

Sper sa va ajute ideile mele si spor la organizat petreceri cat mai reusite!
Petreceri frumoase sa avem!

Valentina

 

Locuiesc în Neuchatel, Elvetia din 2009, impreuna cu sotul si fetita noastra. Scriu aici despre experiențele mele de roman din diaspora, de expat, despre viața mea de zi cu zi și despre cum imi cresc copilul. Nu intentionez sa dau sfaturi in privinta emigrarii si nu doresc sa nasc polemici asupra parerilor si opiniilor scrise aici. Spor la citit!