Dependenta de ecran este un termen folosit pentru a descrie persoanele care nu pot functiona fara un dispozitiv electronic.

Persoanele dependente de ecran se simt adesea anxioase, deprimate și iritabile atunci cand nu au telefonul lor. De asemenea, simt un sentiment crescut de anxietate atunci cand vad pe altii folosindu-și telefonul.

8 Sfaturi pentru a limita timpul petrecut de parinti in fata ecranelor

Acest fenomen nu se limiteaza doar la adulti. De asemenea, copiii devin din ce in ce mai dependenti de ecran, pe masura ce trec anii.

Te-ai intrebat cum pot reduce timpul pe care copilul meu il petrece in fata televizorului? Este important sa fii conștient de cat de mult timp in fata ecranului i-ar putea afecta sanatatea și bunastarea.

Fie ca este vorba de efecte pe termen lung, cum ar fi lipsa somnului, sau pe termen scurt, cum ar fi pierderea concentrarii și imbolnavirea.

Dependenta de timpul petrecut in fata ecranului la copii este greu de depașit, dar iata cateva modalitati simple de a reduce timpul petrecut in fata ecranului pentru copii.

Reducerea timpului petrecut in fata ecranelor pentru copii nu trebuie sa fie o corvoada. Pentru inceput, trebuie sa ne uitam la intrebarea de ce și cum.

  • De ce au nevoie copiii noștri de mai putin timp petrecut in fata ecranelor?

  • Cum putem reduce timpul petrecut in fata ecranelor?

Atunci cand parintii doresc sa reduca timpul petrecut de copiii lor in fata ecranelor, de multe ori o fac pentru ca sunt ingrijorati de impactul asupra sanatatii pe care il are prea mult timp petrecut in fata dispozitivelor electronice.

Inainte de a le stabili copiilor limite de timp pentru dispozitive, este necesar sa alocam timp pentru noi inșine. Parintii nu reușesc sa le dedice copiilor timpul necesar și nici sa ii asculte.

Utilizarea excesiva a ecranelor este motivul pentru care parintii ar trebui sa stabileasca limite in ceea ce privește timpul pe care copiii lor il petrec in fata ecranului. Copiii petrec maximum de timp pe internet, uitandu-se la televizor și jucand jocuri video.

Filmele și jocurile online ii fac pe copii dependenti de ecran

Singura modalitate de a evita timpul petrecut in fata ecranului este sa petreci mai putin timp in fata acestuia și mai mult timp facand activitati fizice.

Prezenta fizica și interactiunea sunt optiuni mai sigure, deoarece copiii nu se plictisesc și nu sunt tentati sa stea in mod repetat in fata ecranului. Petrecerea timpului cu familia sau cu prietenii in aer liber este posibila atunci cand toti sunt dornici sa iși limiteze timpul petrecut in fata ecranului .

Cum putem noi, ca parinti, sa contribuim la reducerea timpului pe care copiii noștri il petrec uitandu-se la ecrane?

Atunci cand folosim timpul petrecut in fata ecranelor in exces, acesta poate duce la diverse probleme, cum ar fi probleme mentale și obezitate. Copiii se folosesc de timpul petrecut in fata ecranului, mai ales atunci cand ii vad pe parintii lor facand acest lucru. Pentru a evita consecintele negative, trebuie mai intai sa incercam sa ne dam seama ce ii motiveaza pe copii sa petreaca atat de mult timp in fata ecranului,

Copiii invata și iși imbunatatesc comportamentul observandu-i pe ceilalti, in special pe parintii lor, sau pe cei din jur, inclusiv ceea ce aduna din timpul petrecut in fata ecranului. In realitate, tipurile de dispozitive pe care le folosesc parintii și durata acestora sunt cei mai fiabili predictori ai utilizarii computerului și ai timpului petrecut in fata ecranului de catre copiii lor.

In plus, parintii au putere asupra disponibilitatii ecranelor și a tehnologiei atunci cand copiii cer cel mai nou telefon mobil sau jocuri video. Parintilor le revine sarcina de a avea grija de timpul petrecut de copii in fata ecranului și de a propune legi care sa reglementeze utilizarea acestora.

De ce ar trebui ca parintii sa limiteze timpul petrecut in fata ecranelor?

Parintii ar trebui sa limiteze timpul petrecut in fata ecranelor. Aceasta idee de limitare a timpului petrecut in fata ecranelor pune multa presiune asupra parintilor. Trebuie sa aveti grija de copii, pe de o parte, și, pe de alta parte, sa renuntati la timpul petrecut in fata ecranelor.

Utilizarea excesiva a ecranelor poate duce la un comportament parental distras, in care uitati de responsabilitati, dedicandu-va cea mai mare parte a timpului ecranului.

Deși parintii sunt responsabili pentru limitarea timpului petrecut de copiii lor in fata ecranelor, presiunile lumii de astazi – precum și responsabilitatile de la locul de munca și de acasa – pot face ca parintilor sa le fie dificil sa opreasca și sa limiteze propriul timp petrecut in fata ecranelor. Telefoanele mobile permit o comunicare continua, ceea ce face mai dificil de gestionat și duce la distragerea atentiei parintilor. Deși se crede ca parintii petrec mai mult timp cu copiii lor decat in trecut, se considera ca natura acestor experiente a scazut.

Tehnologia digitala, potrivit sociologilor, teoreticienilor media și expertilor in tehnologie, ne distrage atentia, ceea ce are ca rezultat efecte sociale și emotionale negative. Deși suntem conștienti de faptul ca timpul petrecut de parinti in fata ecranelor afecteaza timpul petrecut de copiii lor in fata ecranelor, suntem mai putin conștienti de efectele distrasului parental datorat timpului petrecut in fata ecranelor.

Copiii spun mereu: “Doar un minut”, iar multi parinti marturisesc ca petrec prea mult timp pe telefon in timp ce sunt cu copiii lor. Din cauza impactului unor astfel de termeni, oamenii de știinta din domeniul social au inventat termenul de “tehnoferinta” pentru a explica modul in care tehnologia afecteaza relatiile sociale, inclusiv cea mai importanta dintre toate: relatia dintre parinti și copiii lor.

Utilizarea excesiva a ecranelor de catre parinti- efecte asupra copiilor

Tehnofobia parintilor poate afecta negativ bebelușii și copiii mici, inclusiv prin scaderea bunastarii emotionale, pierderea atentiei, experiente mai putin pozitive, comportament inadecvat al copilului, o creștere mai lenta a limbajului și o creștere a numarului de leziuni la copii.

Atunci cand copiii se simt protejati și primesc afectiune din partea parintilor lor, ei se dezvolta. Pentru parinti fericiti, copii fericiti, relatii sanatoase și legaturi profunde, oprirea și plasarea ecranelor departe in timpul timpului petrecut in familie și in timpul petrecut cu copiii singuri este esentiala.

Dovezile arata ca parintii care sunt prezenti (nu distrași) culeg beneficiile mediului lor social imediat. Aceleași dovezi indica faptul ca tehnologia care ar trebui sa ne lege ar putea, in mod ironic, sa ne rupa legaturile cu persoanele care conteaza cel mai mult pentru noi.

8 Sfaturi pentru a limita timpul petrecut de parinti in fata ecranelor

Cu studii dupa studii care leaga utilizarea tehnologiei de o varietate de probleme de comportament, este firesc ca parintii sa fie preocupati de timpul petrecut in fata ecranului.

Așadar, sunteti gata sa va angajati sa reduceti timpul petrecut in fata ecranelor și sa creșteti timpul de conectare a familiei? Daca da, exista mai multe modalitati de a face din aceasta rezolutie un succes:

1. Vorbiti cu familia

Atunci cand copiii și parintii comunica, atentia lor se concentreaza asupra celui prezent in fata lor. Vorbind, se reduce timpul petrecut atat de parinti, cat și de copii pe ecran. Trebuie sa le explicati copiilor ca pentru a ramane sanatoși este nevoie sa stea mai putin jos și sa mearga mai mult pe jos.

Stresul exercitat asupra ochilor din cauza timpului petrecut in exces in fata ecranului poate duce la diverse probleme oculare, cum ar fi oboseala oculara, dureri de cap și chiar rau cibernetic. Cu exceptia cazului in care este vorba de munca sau de teme, expertii in sanatate recomanda sa nu se petreaca mai mult de doua ore pe zi la calculator sau la televizor.

Este de retinut ca copiii sub doi ani trebuie sa stea departe de televizor cu totul. Televizoarele nu trebuie folosite ca mijloc de recompensa sau chiar de pedeapsa. In cele din urma, petrecerea mai mult timp in fata ecranului nu este buna. Copiii vor gasi televizorul mult mai valoros atunci cand este folosit ca divertisment sau ca pedeapsa.

2. Stabiliti o limita de timp de utilizare a ecranului

Puteti limita strict timpul petrecut in fata ecranului prin stabilirea unor reguli. Stabilirea unor reguli cu memento-uri pentru a nu accesa ecranele pentru o perioada mai indelungata este o idee buna. Faceti o limita zilnica de una sau doua ore de timp petrecut in fata ecranului o regula a casei.

Ar trebui sa dati un exemplu prin limitarea propriului timp petrecut in fata ecranului prin intermediul regulilor stabilite. Copiii il vor observa și se vor supune aceleiași reguli. Poate fi o provocare sa incepeti cu aceasta regula, dar este benefica pe termen lung.

3. Timpul petrecut in fata ecranului vs. Timpul activ

Tineti evidenta timpului pe care un membru al familiei il petrece in fata ecranului. Faceti acest lucru pentru toti membrii familiei. Cu ajutorul acestui lucru, va puteti da seama ce imbunatatiri sa faceti. Verificati cat timp petreceti cu familia dvs. și cat timp petrece familia dvs. cu telefoanele mobile, televizorul sau calculatorul.

Timpul petrecut in fata ecranului poate fi pentru munca dvs. de birou sau pentru temele copilului dvs. De asemenea, includeti jocurile video și emisiunea preferata. Dupa aceea, calculati cat timp petreceti in activitati fizice. Activitatile fizice includ treburile active, exercitiile fizice, sportul.

Stati impreuna cu familia dvs. și discutati timpul petrecut pentru ambele iopstaze. Incercati sa creșteti timpul activ mai mult decat timpul petrecut in fata ecranului. Cel putin aduceti un echilibru intre cele doua pentru o viata mai buna. Faceti programe și rutine astfel incat dumneavoastra și familia dumneavoastra sa aveti mai mult timp activ.

4. Activitati in timpul ecranului

Atunci cand sunteti ocupat cu timpul petrecut in fata ecranului, puteti stabili timp suplimentar pentru exercitii sau pur și simplu pentru plimbari. Puteti vizita camera copilului dvs. in timpul pauzelor și sa știti ce pun la cale. O alergare pe banda de alergare va va reimprospata.

Ridicarea greutatilor sau efectuarea unor pozitii de yoga va intinde corpul și il umple de energie. Il puteti ruga pe copilul dvs. sa vi se alature, iar el va invata același obicei de a-și acorda o pauza in timpul orelor de ecran.

In timpul pauzelor publicitare, puteti incerca cateva jocuri sau provocari de genul flotari sau genoflexiuni. Aceasta distragere a atentiei ii va schimba atentia copilului tau de la ecran la alte activitati, iar ochii nu se streseaza. Push-up-urile și alte forme de exercitii fizice ii mentin pe toti sanatoși.

5. Evitati reclamele TV

Atunci cand va uitati la televizor sau cand faceti screening prin social media, exista o multime de reclame. Aceste reclame includ junk food, inclusiv dulciuri, sucuri care nu sunt atat de sanatoase pentru copii. Copiii invata și cer astfel de alimente.

Sanatatea dvs. și a copilului dvs. ar trebui sa ramana neafectata de influenta reclamelor de la televizor.

Explicati-i copilului dvs. ca doar pentru ca celebritatea lui sau a ei preferata  ce apare in reclama nu garanteaza ca produsul este cel mai bun. In calitate de parinte, ar trebui sa incercati sa stati departe de influenta reclamelor și emisiunilor de televiziune.

6. Incercati pe cat posibil sa nu instalati un Televizor in dormitor / camera copilului

Somnul este esential pentru noi toti. De cele mai multe ori avem un televizor in dormitoarele noastre și adormim pe muzica emisiunii noastre preferate.

Ziua noastra incepe cu ecranul și se termina cu ecranul. Este bine sa nu montam televizoare sau computere in camera copiilor sau in camera noastra. Copiii care au televizoare in camera se uita cu 1,5 ore mai mult pe zi decat cei care nu au televizoare.

Copiii raman in camera lor, nevrand sa rateze emisiunea preferata, iar jocurile video sunt doar un alt motiv pentru ei sa sara peste mesele luate impreuna cu familia. In plus, ecranele reprezinta o optiune buna pentru copii de a scapa de intalnirile zilnice cu familia. Daca nu va implicati prea mult in timpul petrecut in fata ecranelor și stabiliti reguli de luat masa, copiii petrec mai putin timp cu ecranele.

7. Alte optiuni in locul ecranelor

Ecranele iti ademenesc copiii și, cumva, aceștia raman in casa blocati in fata monitorului, hipnotizati.

Atunci cand incepi sa devii dependent de ecrane, poti uita de alte lucruri. Poti chiar sa petreci timp in familie in fata televizorului, cu jumatate din atentie la televizor și jumatate la ceilalti membri ai familiei.

Cel mai bine este sa dezvoltati idei in timpul unui timp petrecut in familie, cum ar fi jocuri in aer liber, noi hobby-uri sportive sau excursii.  O plimbare vioaie va poate ajuta și pe dumneavoastra și pe copilul dumneavoastra sa va simtiti fantastic.

Cand parintii inșiși nu se pot mișca, atunci copiii invata același lucru. Așa ca puteti lua initiativa și sa va faceti copiii sa joace jocuri in aer liber, poate sa-i invatati yoga sau sa joace baschet in fiecare seara, scapand de timpul monoton petrecut in fata ecranului.

8. Concentreaza-te pe familie in timp ce mananci

Dupa o zi obositoare la serviciu, sa iei masa impreuna cu familia ta este cel mai bun lucru pe care il poti face. Puteti ajusta acest moment pentru micul dejun, dar ora de dimineata este plina de graba și s-ar putea sa nu gasiti suficient timp pentru a interactiona.

In timp ce conduceti, asigurati-va ca aveti suficient timp pentru a comunica, mai degraba decat copiii sa se bucure de televizor sau de alte dispozitive din vehicule. Timpul de calatorie este un moment excelent pentru a va intreba copiii despre viata lor de zi cu zi, in timp ce dumneavoastra va concentrati pe condus.

Nu uitati sa opriti telefoanele mobile sau televizorul in timpul meselor. Daca nu opriti telefonul mobil, atunci, in timp ce un membru al familiei continua sa vorbeasca la telefon, ceilalti trebuie sa il asculte oricum. Stabiliti o regula pentru a nu va distrage atentia in timp ce mancati. Daca aveti un televizor in sufragerie, atunci cea mai buna solutie este sa il opriti.

Potrivit studiilor, familiile care iau masa impreuna mananca mai multe mese sanatoase. Puteti prioritiza luarea meselor impreuna cu membrii familiei mai presus de alte lucruri. Incercati sa luati masa de cel putin doua-trei ori pe saptamana daca aveti un program incarcat.