Fiintele umane, si in special copiii mici, au un instinct natural de a se misca in ritmul muzicii.
Tot ce trebuie sa faceti este sa va uitati la un copil mic si veti vedea cum incepe sa danseze sau sa cante in timp ce asculta muzica. Este un raspuns spontan, iar oamenii o fac pentru a-si exprima emotiile prin miscarea corpului lor. Ca adulti si parinti, s-ar putea sa avem retineri fata de ceilalti in ceea ce priveste miscarea si dansul, dar ar trebui sa lasam deoparte prejudecatile si sa dansam impreuna cu copiii nostri, deoarece dansul are multe beneficii.
Dansul este un mod distractiv de a implica copiii si adultii intr-un angrenaj de miscare, comunicare, conexiune si invatare.
Un motiv pentru o astfel de legatura intre mișcare și placere poate fi gasit în faptul ca miscarea ne permite sa descoperim lucruri noi. Dansul poate fi chiar o sursa de vindecare terapeutica. Numeroase studii spun ca oamenii care danseaza se simt mai fericiti si mai multumiti de viata lor. Magia dansului nu numai ca ne imbunatateste chimia creierului si ne face sa ne simtim mai fericiti dar este si o activitate sociala care ne permite sa ne conectam unii cu ceilalti si sa impartasim experiente, creand un efect pozitiv asupra sanatatii noastre mentale.
Iata o idee ce o puteti pune in aplicare pentru a te conecta cu copilul tau prin dans si muzica, mai ales in zilele ploioase in care nu puteti iesi afara : o petrecere dansanta in familie
- Gaseste un spatiu larg deschis pentru ca tu si copilul tau sa va miscati liber. Mutati mobilierul pentru a face spatiu, daca este posibil.
- Selecteaza un cantec distractiv, captivant si optimist – unul pe care stii ca-l iubeste copilul tau. Probabil ca stii deja ce melodii iubeste copilul tau, urmarindu-l in timp ce asculta radioul sau o emisiune cu cantecele pentru copii.
- Incepeți cu o miscare simpla, cum ar fi o pirueta.
- Miscati-va liber, fara sa aveti vreun plan. Lasati dansul sa fie o activitate naturala, una in care puteti pur si simplu sa va miscati liberi si sa dansati dupa pofta inimii.
- Urmati exemplul copilului vostru. Imitati-i miscarile sau cereti-i sa va invete cateva miscari. Lasandu-i sa fie lideri le va spori increderea in ei si abilitatile sociale.
- Pentru inceput incercati o repriza de dans pentru o perioada scurta de timp, de exemplu, cinci până la 10 minute. Daca copilul tau este cu adevarat captivat, mareste sesiunea de dans la 20 până la 30 de minute.
- Creati o rutina regulata de dans. Daca copilul tau se bucura de petrecerile tale de familie, include acest lucru in rutina ta zilnica sau saptamanala. De exemplu, puteti rezerva vinerea ca fiind „Vinerea dansanta” pentru a sarbatori sfarsitul saptamanii.
- Prezentati copilului vostru diferite genuri si stiluri de muzica pe care sa le dansati. In plus fata de melodiile optimiste pentru copii, incercati jazz, hip-hop, reggae si multe altele.
Cantatul și muzica joaca un rol important in educatia copiilor. Inca de la naștere, parinții folosesc instinctiv muzica pentru a calma copiii, pentru a-si exprima dragostea și bucuria și pentru a interacționa. Muzica poate avea un impact asupra dezvoltarii copilului, ii poate imbunatați abilitațile sociale si pur și simplu: muzica ii aduce bucurie. Ganditi-va doar la ascultarea unui cantec bun în masina, cu geamul lasa intr-o zi frumoasa. Asta e bucurie.
Jocuri cu muzica pentru copii de toate varstele
Copiii de toate varstele se exprima prin muzică. Chiar și sugarii se leagana, sar sau iși mișca mainile ca raspuns la muzica. Mulți prescolari compun cantece si, fara sa fie constienti de lucrul acesta, canta singuri in timp ce joaca.
Bebelusii și muzica:
sugarii recunosc ritmul unei melodii cu mult inainte de a ințelege cuvintele. Muzica de fundal linistita poate fi relaxanta pentru sugari, mai ales in timpul somnului. Muzica de fundal puternica poate suprastimula un copil crescandu-I nivelul de stres. Cantați cantece simple și scurte sugarilor. Incercați sa compuneți unul sau două randuri despre baita, imbracat sau mancat pentru a le canta in timp ce faceți aceste activități. Sau pur si simplu intoarceti cheita unei Cutiute muzicale si ascultati sunetul cald si linistitor care il calmeaza pe bebelus si ii induce o stare de somn.
Copii mici și muzica:
Copiilor mici le place să danseze și sa se miste pe muzica. Cheia muzicii pentru copii mici este repetarea, care incurajeaza limbajul și memorarea. Cantecele prostești îi fac pe copii sa rada. Incercati sa cantați un cantec familiar și sa inserați un cuvant nepotrivit in locul cuvantului corect, cum ar fi „Alunelu alunelu hai la plaja” în loc de “joaca”. Lasați copiii sa reproduca ritmurile batand din palme sau atingand obiecte. Sau puteti folosi instrumente muzicale de jucarie adaptate varstei lor. Maracas, Toba, Tamburina vor adauga un plus imens la joaca lor.
Prescolarii și muzica:
prescolarilor le place sa cante doar pentru a canta. Nu sunt conștienti de abilitațile lor și majoritatea sunt dornici sa-si lase vocea sa urle. Le plac melodiile care repeta cuvinte și melodii care folosesc ritmuri cu un ritm clar și le cer sa faca lucruri. Copiii preșcolari se bucura de rime de copii și cantece despre lucruri familiare, cum ar fi jucarii si animale. De asemenea, le plac jocurile cu degetele și rimele fara sens cu sau fara acompaniament muzical. Masa cu instrumente muzicale , Instrument muzical multiactivitati, Metalofon si Xilofon sunt perfecte pentru a acompania melodiile inventate de micuti.
Scolarii și muzica :
Copiii de varstă scolară incep sa-si exprime gusturile și neplacerile pentru diferite tipuri de muzica. Acestia isi pot exprima interesul pentru educația muzicala, cum ar fi lecțiile de muzica pentru copii la diferite instrumente muzicale: Chitara, Pian , Flaut , Muzicuta .
Adolescenții și muzica:
Adolescentii isi pot folosi experientele muzicale pentru a forma prietenii și pentru a se deosebi de parinți și copii mai mici. De multe ori vor sa stea și sa asculte muzica dupa scoala cu un grup de prieteni.
Nu exista nici un dezavantaj in a aduce copiii și muzica impreuna prin activitați distractive. Ne putem bucura de beneficiile muzicii din momentul în care ne naștem. Desi o doza buna de Mozart probabil nu ne crește puterea creierului, este placuta si frumoasa. De la placerea pura de a asculta sunete liniștitoare și armonii ritmice, pana la dobandirea de noi limbaje si abilități sociale, muzica poate insufleți și imbogați viața copiilor.