Am fost cu fiul meu la teatru. Totul frumos, pernute pe jos in fata scenei pentru a da copilor senzatia ca fac parte din poveste. Noi parintii in spate la masute ca la cafenea. Fiul meu, in primul rand in mijloc.

Si incepe povestea. Ajutoarele lui Mos Craciun sunt rugate de Zana Maseluta sa inlocuiasca micile zanute care o ajuta, intrucat au facut varsat de vant. Zana Maseluta e cam insarcinata dar dragalasa si cu o voce calda numai buna sa spuna povesti.

Cine era Zana Maseluta mai demult?

In noaptea aceea, in Romania, Zana Maseluta si ajutoarele ei au de strans 7304 dintisori. Si aflam si inca un mit despre dintisori: acestia sunt aruncati inspre bolta cereasca pentru a se transforma in stele. Fiecare stea reprezita un dintisor cazut al unui copilas. Imi place ideea. Fiul meu sta cu gura cascata. Mai comenteaza din cand in cand dar in rest tace. Asta inseamna ca povestea l-a captivat.

In timpul asta ma pregatesc cu raspunsuri pentru ca sunt sigura ca dupa spectacol imi va pune 1000 de intrebari. Si momentul coincide si cu faptul ca un dintisor de jos se clatina in fata si in spate intr-un unghi periculos de ”cazator”.

La final poze pe scena cu Zana Maseluta, i-a aratat ca si lui o sa ii cada un dinte si plecam multumiti. Si … dupa cum v-am spus, incepe tirada:

  • De unde vine Zana Maseluta?
  • Cati ani are?
  • Dar nu o sa dorm cand vine…
  • Cati bani o sa imi dea?
  • Dar o sa imi dea un ban de aur?
  • O sa aiba un Bebelus?

La ultima intrebare tac

Mi-aduc aminte de noi cand eram mici … hai sa aruncam dintele pe casa si o sa vina … cine venea sa il ia … aaa … o cioara. Copiii români ştiau că dinţii de lapte, scoşi cu aţa legată de tocul uşii, se aruncă peste casă. Acolo îi găsea cioara care, ca recompensă, le trimitea alţii, mai albi, mai frumoşi, mai sănătoşi.

Formula magică „Ia, cioară, un dinte de os şi dă-mi unul de oţel!”, spusă cu patos, de trei ori, era pentru cel ştirb garanţia că durerea extracţiei va fi răsplătită.
Astăzi, cioara autohtonă nu mai prezintă încredere. I-a luat locul Zâna Măseluţă.

Sa revenim la intrebari.

De unde vine … din America. Si aici contraraspuns: ba nu …e a sta cu Jack Inghet, Mos Ene si Iepurasul de Paste in Casa lui Mos Craciun. Si asa aflu cine este Zana Maseluta acum …

Cati ani are: e mereu tanara si neobosita chiar daca nu doarme noaptea … (cum o reusi?) E multumit de raspuns.

cutie dinti de lapte

Cutie Dinti de Lapte

Cati bani o sa imi dea: Tu cat ai vrea? Contraraspuns: pai sa imi iau o jucarie … (deci o hartie de 1 leu nu e binevenita )

Nu o sa ii dea un ban de aur … garantat.

Intrucat dupa cum v-am spus, se apropie momentul cand o sa ii cada dintisorul, ma gandesc sa ii las si un biletel de la Zana, in cazul in care are dubii despre existenta ei, in care sa ii spuna cat de simpatic este fara dintisor si ca o sa aiba grija ca urmatorul sa vina cat mai repede posibil.

Mai nou, dintisorii de  lapte nu se mai pun sub perna, ci se pastreaza in cutiute speciale pentru acestia. Asa ca i-am cumparat si eu o cutie pentru dintii de lapte de aici.

Informatii despre teatru: Zana Maseluta in misiune cu Rabdarica si Mofturica. Spectacol de teatru interactiv pentru copii de la 4 la 9 ani

Ank