Copilaria este varsta primelor intrebari si primelor raspunsuri.

Ziua de 1 Decembrie este una plina de incarcatura istorica pentru romanii de pretutindeni. Ma gandesc cum sa ii explic fiului meu despre semnificatia ei. Peste o ora mergem la Parada si are deja steag in dotare si vreau sa stie deja de ce vor defila ofiterii calare sau de ce vor trece semete tancurile sau de ce vor zbura deasupra noastra avioane militare.

Déjà i-am spus ce inseamna steagul si cele trei culori care flutura in vant incepand de la lance : albastru, galben si rosu. Conform unei legende foarte răspândite, culorile roșu, galben și albastru ar fi fost utilizate încă din vechime de către români ca simbol al lor. Albastrul inseamna Libertate, Galben vine de la galbenul ogoarelor, se mai spune Libertate, iar rosu inseamna Fratie. Toate culorile sunt, de fapt, simboluri care caracterizeaza valorile sub care tara noastra a luat nastere.

Ziua Unirii reprezinta Ziua Nationala a Romaniei, stabilita ca sarbatoare nationala in urma Adunarii Generale de la Alba Iulia din anul 1918. In acel an, sub conducerea Regelui Ferdinand I, romanii de pretutindeni s-au unit intr-un singur stat. Nu intru in detalii pentru ca inca este mic.

Sunt incantata ca inainte de minivacanta cu ocazia zilei noastre nationale, doamna invatatoare a organizat Adunarea Romanasilor din Grupa Pregatitoare A si au venit care mai de care sa se laude cu iile lor, fetitele cu fote colorate, ba au facut si o hora la inceput de zi, asa ca la romani.

Plecam la Parada.

La multi Romanilor de pretutindeni !

img-20161129-wa0016