S-a terminat vacanta si au inceput din nou drumurile spre scoala. Aici  scolarii au pauza la pranz, de 1 ora jumatate , timp in care vin acasa. Deci 4 drumuri spre si de la scoala, exceptie miercuri dupa masa cand nu se fac cursuri….niciodata.

In Neuchatel, ca in toata Elvetia unde se vorbeste franceza (Suisse Romande) functioneaza cu succes Pedibus. Acesta este un proiect sanatos, vesel, economic, prietenos şi …ecologic.

Mergi pe jos, cresti sanatos!

Ce este de fapt Pedibus? Un school bus dar fara motor, unde conducatorul este o data sau de doua ori pe saptamana (dupa caz) unul din parintii copiilor , prin rotatie (sau bunicul, bunica, dadaca, alte rude ). Functioneaza ca o caravana de copii ai cartierului,cu opriri  conform unui program stabilit de comun acord dinainte de catre parinti.La fiecare oprire caravana ia copii ,  si in acest fel ,ei merg in siguranta insotiti de un adult pana la scoala. Procedura se repeta si la intoarcere.

Copii poarta la gat  boudrie  (un fel de centura reflectorizanta) astfel ei sunt vizibili in trafic .

Mergi pe jos, cresti sanatos!

Care sunt avantajele? Multe.

Nu esti obligat sa insotesti zilnic copilul la scoala. Acesta este primul. 🙂

Mersul pe jos ii ajuta pe copii sa faca miscare zilnica, prevenind astfel unele boli legate de inactivitate si de asemenea ei leaga prietenii pe parcursul transportului.

Alt avantaj ar fi ca zilnic, ei invata sa se descurce cu semnele de circulatie, cu agitatia strazii.

Această inițiativă cu costuri reduse urmărește un tipar simplu al autobuzului școlar, cu cu o singură modificare ce inlocuiește autobuzele cu pietoni. Un proiect interesant si util , aplicat in mai multe  tari,  care poate fi folosit si de parintii din Romania.

 

Mami Vali