In Elvetia locuiesc de 7 ani, aici imi cresc copilul, aici a mers prima data la scoala. Tot aici  are prieteni buni si vecini cu care se joaca zi de zi.

peluche_mr_1

 

Ce am invatat de aici  in materie de parinteala? Am invatat ca un copil are nevoie de intelegere,  are nevoie sa simta ca este ascultat si inteles, mai mult decat să i se faca pe plac.

cc7903eea03c37454ae9e9ae23d85b44

Copii nu sunt proiecte personale

Nu  trebuie vad succesele copilului meu, sau invers, insuccesele ei, ca pe niste merite sau esecuri ale mele. Aici copii nu sunt incurajati sa fie diferiti, sa exceleze, nu sunt impinsi sa fie exceptionali si mereu primii la scoala, la fotbal sau orice alta activitate. Am invatat aici sa nu pun accent pe performante, ci pe placerea de a merge la scoala. La pranz cand vine acasa prima intrebare este: “Ce a fost interesant astazi la scoala?”

sylvain1

 

cousins_moulinroty_8

Activitatile extrascolare = recreere

 

Nu iti  va duci copilul la cursuri de vioara sau tenis  sau inot in ideea de a deveni o violonista cunoscuta sau o inotatoare profesionista. Nu am  pus presiune pe copil sa exerseze ore in sir la vioara daca ea nu  a vrut, cand a spus ca nu  mai e interesata, dupa 2 ani de Conservator am oprit orele .

14733378_1020045984783961_3801056098593538048_n

 

Rezolvarea conflictelor pe cont propriu = incredere in sine = siguranta in luarea deciziilor

Am invatat ca trebuie sa o las  sa invete sa rezolve pe cont propriu conflictele, intervenind doar daca se ajunge la situatia în care unul dintre copii este vizibil agasat sau devine agresiv.

Copii trebuie incurajati sa-si exprime parerile. Copii au nevoie de libertatea de a decide ce fac cu timpul lor

Inainte m-aș fi enervat în momentele in care nu face, nu vrea sa faca, nu asculta sau nu vrea să asculte ce si cum  vreau eu 🙂

93524925_o

 

93525068_o

 

93525094_o

 

O mama nu se identifica prea puternic cu copilul ei

Cand vorbesc cu unele prietene cu copii mici din Ro , la intrebarea “ Si ce mai face bebe?” raspunsul lor este de genul “Tocmai am papat” , “ Avem 2 luni”, ”Mergem cu premergatorul” etc. folosind acel persoana I plural.  Pentru mine, care nu mai sunt obisnuita, poate deveni putin sacaitor 🙂

 

 

Si astea sunt doar câteva aspecte, notate repede, asa cum mi-au aparut în minte, cred ca lista ar fi mai cuprinzatoare.

 

Cu drag,

Mami Vali