Igiena dintilor si a cavitatii bucale a copiilor poate da foarte multe batai de cap parintilor. Ce trebuie sa facem, ce nu este bine sa facem, cand incepem sa le spalam dintii bebelusilor si multe astfel de intrebari si nelamuriri.

Am intocmit o lista cu 18 intrebari, pe care le-am trimis doamnei Raluca Cinteza, medic stomatolog la o Clinica din Fribourg, Elvetia. Raspunsurile va vor ajuta in intretinerea igienei dentare a bebelusilor si copiilor mici.

Igiena dentara a bebelusilor si copiilor mici

1. Cand incepem sa spalam dintii copiilor?

Dintii de lapte trebuiesc spalati inca de aparitia lor in gura. La inceput se pot curata cu ‘’degetare’’ de silicon (se gasesc in farmacii) si cu apa. Apoi se pot folosi periute de dinti adaptate varstei, care sa aiba perii moi (soft).

2. Cum spalam dintii copiilor la varste atat de mici?

Spalatul dintilor la copii mici trebuie sa fie distractiv dar si sa isi atinga scopul (curatarea cat mai eficienta). Putem folosi ‘’puterea exemplului’’ – ne spalam dintii impreuna sau incepem prin ai ‘’curata’’ dintii jucariei preferate.

Se prefera periutele manuale la varste mici si o pasta de dinti adaptata varstei.(0-6 ani,6-12 ani),sub supravegherea unui adult,care sa controleze periajul si sa il refaca in zonele deficitare.

3. De ce trebuie sa spalam dintii copiilor cand ei mananca preponderent lapte sau alimente pasate?

Alimentele pasate se pot de dinti, de aceea este important periajul acestora. Chiar si in cazul unei diete bazate exclusiv pe lapte se recomanda curatarea pe cat posibil a dintilor, mai ales daca laptele contine adausuri de miere, cereale – apar produsi acizi de descompunere care ataca smaltul dintelui.

In plus, cu cat copilul este obisnuit mai repede cu ‘’ritualul’’ spalatului pe dinti, cu atat mai bine si mai usor il va accepta si invata.

4. Cand incepem sa folosim pasta de dinti la copii ?

Pasta de dinti poate fi folosita de la primul dintisor, daca este o pasta adaptata varstei (0-6) ani si daca copilul o accepta, dar in general cam dupa varsta de 2 ani micutii si-au insusit tehnica ‘’scuipatului’’ si inghit mai putina pasta. Depinde de la copil la copil, unii accepta pasta de dinti mai repede, altii chiar mai tarziu.

De aceea este foarte important ca pasta de dinti folosita sa fie in concordanta cu varsta copilului, deoarece difera concentratia de fluor. Pana la acceptarea pastei de dinti, periajul se poate face simplu, doar cu apa.

5. Ce pasta de dinti folosim pentru copii?

Pastele de dinti trebuiesc alese dupa varsta copilului:

  • 0-6 ani
  • 6-12 ani
  • peste 12 ani

deoarece ele respecta cele 3 faze ale dentitiei la copii:

  • dentitia de lapte (0-6 ani)
  • dentitia mixta (6-12 ani)
  • dentitia adulta (peste 12 ani)

Diferenta apare din concentratia de fluor recomandata perioadei de dentitie.

Descopera: Colectia de Jucarii pentru Dentitia bebelusilor

6. De ce se recomanda pasta de dinti fara fluor la copii?

Fluorul este foarte important pentru preventia cariei. De aceea se recomanda folosirea pastelor fluorurate adaptatei varstei.

De asemenea trebuie sa se ia in considerare daca exista si alte surse importante de fluor – apa cu mult fluor, sare flururata, alte surse externe de fluor (comprimate), pentru ca o supradozare cu fluor este nociva pentru dinti si pentru sanatate in general.

7. Cand putem incepe sa folosim paste de dinti care contin fluor?

Daca sunt respectate recomandarile pastelor de dinti pentru copii, si nu mai exista si alte surse externe importante de fluor, nu exista riscuri la folosirea pastelor flururate inca de la primul dintisor.

8. Fluorul este benefic dintilor?

Fluorul este un mineral care ajuta la reducerea riscului de aparitie a cariilor, deoarece intareste smaltul dentar.

9. In afara de periajul dentar mai exista alte metode de igienizare pentru dintii copiilor?

In afara periajului dentar efectuat acasa, de minim 2 ori pe zi, la copii de peste 4 ani se recomanda un control la medicul dentist o data pe an, ocazie cu care se face si o igienizare profesionala.

10. Detartrajul se poate face si la copii ?

In general la copii de peste 4 ani se pot face detartraje manuale, urmate de un periaj profesional si de fluorizare, o data pe an, moment in care se discuta si despre regulile si tehnicile de periaj.

11. Cum se face periajul profesional?

Periajul profesional este o etapa a igienizarii facute in cabinetul stomatologic. Se face cu paste speciale de ‘’curatare’’ a dintelui, adaptate situatiei fiecarui pacient (grade diferite de abraziune, cu fluor sau nu) si cu mici periute rotative.

12. Cum se fac flurizarile?

Fluorizarile constau in aplicarea pe dinti la sfarsitul unei igienizari dentare a unor geluri, lacuri sau paste cu fluor. Aplicarea se poate face cu niste ‘’pensoane’’ speciale sau in gutiere la copiii mai mari sau la adulti.

13. Cum si cand se fac sigilarile dintilor?

Se fac sigilari pe suprafetele ocluzale in general ale molarilor (masele) de lapte si definitivi. Este o procedura usoara, care nu necesita anestezie.

Se face o curatare a suprafete dintelui cu o periuta si o pasta de periaj, dupa care se aplica o substanta care pregateste smaltul dentar pentru a ‘’primi’’ produsul de sigilat, care are ca pricincipala calitate eliberarea de fluor.

Scopul unei sigilari este acela de a oferi o protectie in plus molarilor prin obtinerea unor suprafete ocluzale (cele cu care mestecam) mai plane, deci mai usor de curatat. Dar un molar pe care s-a facut o sigilare se poate totusi caria, in lipsa une igiene dentare corespunzatoare sau in cazul unor dinti cu defecte de formare a smaltului (dinti pentru care sigilarea este de mare ajutor,alaturi de fluorizari regulate).

14. Aparatele dentare contribuie la mentinerea starii de sanatate dentara?

La mentinerea sanatatii dentare contribuie si tratarea anomaliilor dento-maxilare cu aparate dentare. Corectarea inghesuirilor dentare, a anomaliilor de ocluzie duce la evitarea aparitiei de carii in zonele greu de igienizat, precum si la mentinerea unei gingii sanatoase, indispensabila pentru o dentitie sanatoasa.

15. Dintii de lapte se obtureaza (plombeza) cand sunt cariati?

Starea de sanatate a dintilor de lapte este foarte importanta pentru a avea dinti definitivi fara probleme. De aceea cariilor dintilor de lapte trebuiesc tratate cu mare seriozitate, pentru a evita eventuale infectii care pot afecta dintele definitiv.

De asemenea pierderea prematura a unui dinte de lapte datorita unei carii, poate duce la modificari de spatiu pentru viitorul dinte definitiv, in lipsa unui tratament corespunzator.

16. Sigilam sau nu dintii de lapte?

Sunt situatii in care sigilarea dintilor (molarilor) de lapte este necesara, atunci cand exista risc crescut de carie-copii cu igiena deficitara, defecte in structura smaltului. Tehnica de sigilare este aceeasi ca si pentru dintii definitivi.

17. Alegem periuta electrica sau pe cea manuala?

Copii de peste 3 ani pot folosi periute electrice adaptate varstei. Se recomanda alternarea periutei electrice cu cea manuala, pentru un periaj optimal (de ex. dimineata periuta manuala si seara cea electrica).

18. Ce pasta alegem pentru periajul dintilor de lapte? Cu fluor sau fara fluor?

Pastele cu fluor sunt recomandate pentru dintii de lapte, tinand cont de varsta copilului.

Medic dentist Raluca Cinteza
Clinica Fribourg, Elvetia