Decembrie. Frig. Fiul meu sambata sau duminica. Plictiseala cat carul daca nu ii gasesc o activitate interesanta in ziua respectiva.

Sunt cel mai mare entertainer al fiului meu si cand avem zile libere ma trezesc dimineata gandindu-ma la vreo locatie unde sa mergem ca sa ,,nu stam toata ziua in casa”. Acum cand scriu imi vine in minte ideea : de cand nu am mai lenevit, pur si simplu sa zac in pijamale toata ziua cu o carte in mana si cand ma ia somnul…sa dorm .

baby_jeanne_1

DOAMNA RATA JEANNE

Dar sa revenim…

Nu mai tin minte ce faceau parintii nostri, dar clar nu aveau acces la internet si la milioanele de idei care ti le poate furniza acesta. Imi amintesc totusi foarte bine ca petreceam foarte mult timp la joaca in fata blocului cu copii vecinilor, iarna era un derdelus pe care ne dadeam pana ne rupeam pantalonii. Acum nici zapada nu mai e…si cand e…nu mai e zapada de atunci. Ma uit pe geam si la fiul meu…nici un picior de copil de vecin si nici zapada.

Le-am facut mai pe toate, ma refer la activitati de interior : la muzeu, la hala cu trambuline, la film, din nou la muzeu(a 70-a oara), la piscina, din nou la film.(toate avanpremierele desenelor noi aparute pe marile ecrane).

58cae55a9535ce8dbe41b6f4cf02c2e8

DOAMNA SOARECE NINI

Fiului meu ii place sa descopere, sa intrebe ,,De ce e frig ?” , ,,De ce mancam ?” , ,,De ce ne doare ?” , „De ce bem apa ?”…”De ce… ? si incerc sa ii raspund in mod cat mai practic la toate intrebarile. Dar sunt zile cand pur si simplu nu am idee despre ce am putea face…sau refuz inconstient sa ies gandindu-ma la pijamale 

Asa ca cercetez un pic pe Google si ce gasesc : plictiseala ii ajuta pe copii sa devina mai creativi, sa gaseasca modalitati de a se amuza chiar daca acest lucru inseamna sa viseze cu ochii deschisi.

Copii nu trebuie neaparat sa fie stimulati din exterior tot timpul. Ei au nevoie si de relaxare, de joaca pur si simplu. Creierul lor este in crestere si schimbare si are nevoie de antrenament la fel cum si corpului ii trebuie miscare…sportul inseamna sanatate, nu ?

De asemenea joaca rezultata in urma actiunilor proprii ale copilului ii induce la final si o oboseala placuta, il va face sa doarma mai bine ceea ce este un lucru BUN pentru toata lumea.

Sunt foarte incantata de ce am citit, faptul de a nu-l distra pe fiul meu in ziua lui libera nu ma mai face sa simt ca nu am facut ceva pentru educatia lui. Ba chiar a nu face nimic inseamna sa il las sa devina mai increzator, mai destept, mai creativ. Super informatia . Asta nu inseamna ca nu sunt langa el ca si partener de joaca. Avem in casa multe jocuri interesante si tare as vrea sa vad cu ce idee de joaca vine : Teatru de Umbre, Memory, Lanterna magica, Pinul magic primit de la Mos Nicolae…asa ca de ,,plictiseala”ne jucam cu adevarat. Fara televizor, fara tableta sau telefon.

Sfatul meu, de care o sa tin cont si eu, este sa facem un pas in spate si sa ii incurajam pe copii sa gandeasca pentru ei, sa vina cu propuneri pentru a-si ocupa timpul, sa devina stapani si siguri pe ce vor sa faca, acum sau mai tarziu. Plictiseala sigur nu ii ,,omoara” ba mai mult ii face mai bazati pe ei.

 

Ank