doudou-chat-les-pachats
Obiectul tranzitional este un termen inventat  la începutul anilor 1950 de Donald Winnicott, un psihanalist de copii din Marea Britanie. Această expresie desemneaza un  obiect la care copilul este deosebit de ataşat, şi  care îi permite să „indulceasca”  separarea de parintii lui.

Ce este un Doudou, si este obligatoriu ca un bebelus sa aibe un Doudou ?

Nu, nu este obligatoriu. Cei mai multi copii apeleaza la magia jucariei Doudou atunci cand sunt ingrijorati, cand le e teama sau somn. De aceea Doudou intra in scena la ora somnului sau cand parintii pleaca de langa cel mic (care merge la cresa sau ramane cu bona sau bunica).

E bine sa stiti ca daca doresti crearea unei asocieri de somn cu mini-paturica de somn trebuie sa i-o oferiti in timpul ritualului de somn si la somn pentru o perioada de 1-3 saptamani inainte ca bebelusul sa-si creeze asocierea cu „jucaria magica”.

Ce trebuie sa luati in considerare cand  alegeti un Doudou?

doudou-attache-tetine-les-papoum-1

  1. Este sigur? Siguranta este esentiala. Uita-te sa nu aiba nasturi in loc de ochi si alte parti care sunt detasabile si pot fi inghitite de cel mic;
  2. Se poate spala la masina? E important sa fie mentinuta curat, tinand cont ca bebe sta cu capul pe el sau il tine in mana;
  3. Sa va placa cum arata. O sa fie prietenul de somn al copilului pentru ceva vreme;
  4. Este usor de inlocuit? Veti merge cu ea in calatorii sau doar pana in parc, insa asta inseamna ca poate fi pierduta. Alegeti una care este usor de inlocuit si este de preferat sa procurati doua (pentru a o inlocui pe cea care este la spalat).

 

La ce varsta poate fi introdus Doudou?

Inainte de a-i da bebelului jucaria magica, tine-o langa corpul tau cateva ore, cel mai bine in timpul noptii, pentru ca sa iti preia mirosul. Inca de la nastere, puteti folosi paturica in cosuletul sau patutul bebeului. Chiar si la aceasta varsta frageda, simpla vizualizare a lui Doudou ii ofera copilului securitatea de care are nevoie pentru a recadea in somn, mai ales daca miroase delicios a mami. 

doudou-attache-tetine-les-papoumCand copilul ajunge la varsta de 6-12 luni, va deveni foarte atasat de Doudou, avand nevoie de ea pentru a se culca. Este un moment cheie in viata lui, caci incepe sa inteleaga ca parintele poate sa plece de langa el, facandu-si aparitia anxietatea. Aceasta separare temporara devine mult mai usoara pentru toate partile implicate, daca exista si o jucarie magica la mijloc.

Cei mai multi copii apeleaza la magia lui Doudou atunci cand sunt ingrijorati, cand le e teama sau somn. De aceea jucaria magica intra in scena la ora somnului sau cand parintii pleaca de langa cel mic (care merge la cresa sau ramane cu bona sau bunica).

E bine sa stiti ca daca doresti crearea unei asocieri de somn cu mini-paturica de somn trebuie sa i-o oferiti in timpul ritualului de somn si la somn pentru o perioada de 1-3 saptamani inainte ca bebelusul sa-si creeze asocierea cu „jucaria magica”.

Pentru a merge mai departe…
Există un alt obiect care ofera alternative la celebrul doudou: caruselul muzical. Într-adevăr, este perfect pentru dezvoltare şi copilul dumneavoastră deoarece acesta stimulează capacităţile vizuale şi auditive cu a sa  dulce melodie! Ajută pentru a calma copilul şi il ajuta să adorma în linişte…