Este foarte important.
Dragostea si afectiunea sunt cele mai importante lucruri in dezvoltarea copiilor nostrii. Le asigura starea de bine emotionala si contribuie la rezultatele lor sociale si educationale.

Cuvintele sunt importante, verbalizarea emoțiilor amplifica acțiunile noastre iubitoare. Ce se întâmplă dacă un părinte își exprimă dragostea exclusiv prin acțiuni iubitoare? Este suficient ca un copil să știe că este iubit? E o întrebare bună. Nu știu dacă există cercetări pentru a testa asta. Sunt de parere ca actiunile iubitoare plus cuvintele vor constitui mai mult decat actiuni iubitoare. Aceasta ecuatie este egala cu o relație sănătoasă cu copilul tau.

Sunt părinți care nu se simt confortabil spunând „Te iubesc”. Am citit ca expresia dragostei este o abilitate care nu vine la fel de ușor pentru toata lumea. Unii sunt emotivi, unii asa au fost crescuti. Este o abilitate de a învăța și de a practica – așa evoluam. Puteți spune că te iubesc este spus prea des? Probabil. Ar putea deveni o bifă – o expresie care nu are sens. Mai ales dacă nu il spunem întotdeauna ca să exprime sentimentul pur sau dacă îl folosim pentru a manipula, știi, „Mami te iubește – acum mananca tot din farfurie…sau du-te si fa curat la tine in camera”. Asta se traduce prin… te iubesc doar daca…si te iubesc conditionat. Există momente în care cu siguranță nu trebuie să spunem: „Te iubesc”. Sau de exemplu sa asociezi ’’te iubesc’’ cu o lauda, „Ce tare ai fost la testul de mate, te iubesc atât de mult’’. Mai bine spui ’’sunt mandra de tine’’ decat sa incerci sa manipulezi copilul facandu-l sa creada ca daca invata bine mama sau tata il vor iubi mai mult. Singurul moment să spui că te iubesc e când vrei să spui că te iubesc – o expresie a iubirii necondiționate.

Ii explic fiului meu ca il iubesc chiar daca sunt suparata pe ceva ce a facut gresit, ca sa primeasca in mod clar mesajul ca il iubesc neconditionat. Dar a suporta consecintele faptelor lui nu inseamna ca nu mai este iubit. Spunandu-i ca il iubesc indiferent de ce face sau spune, primeste un fundament sigur la care se poate intoarce ori de cate ori are nevoie.

Anca