Cand incepem sa spalam dintii de lapte ai copiilor? Raspunsurile unui medic dentist.

Cand, cum si cat de des trebuie sa spalam dintii de lapte ai copiilor? Ce pasta de dinti este recomandata celor mici, sunt cateva dintre intrebarile pe care parintii si le adreseaza. Am intocmit o lista de 12 intrebari si am primit raspunsurile din partea unui specialist.

Totul despre igiena dintilor de lapte

1. Cand spalam dintii copiilor pentru prima data?

Dintii de lapte se spala de la aparitia lor in cavitatea bucala, adica de la 6-8 luni, primii dinti de jos, incisivii, fara pasta de dintii, cu o periuta foarte mica sau chiar numai cu degetul, pentru a initia gestul.

2. Cum putem spala dintii de lapte?

De la un an, cand exista aproximativ patru dinti sus si jos, se pot spala dintii cu periuta mica, cu o cantitate infima de pasta, pentru ca la aceasta varsta, copiii o inghit.

Se face ca o joaca si un ritual inainte de culcare, eventual cu un cantecel.

3. Trebuie sa spalam dintii copiilor cand ei mananca lapte sau alimente pasate?

Se spala dintii de lapte pentru ca exista placa dentara care se formeaza pe dinti chiar si cu o alimentatie formata din lapte si piureuri. Aceasta placa dentara prezenta pe dinti, poate produce cariile. Si pentru a obisnui copilul cu spalarea dintilor.

4. Cata pasta de dinti folosim la copii ?

Prima periuta de dinti este cea mai mica, speciala pentru dintii de lapte iar cantitatea de pasta de dinti, de marimea unui bob de mazare.

5. Ce pasta de dinti folosim pentru copii?

Pasta de dinti pentru copii in Elvetia contine fluor dar cantitatea este mai mica: intre 0-6 ani cand exista doar dinti de lapte, florul este de 500 ppm. Odata cu aparitia dintilor definitivi, adica la 6 ani, continutul de fluor al pastei este asemanator cu cel al adultilor 1400 ppm.

Descopera: Jucarii pentru dentitie in magazinul LaPetiteArmoire

6. Ata dentara si apa de gura la copii?

Alte metode de curatat dintii si care sunt foarte importante sunt: ata dentara pt spatiile interdentare unde se acumuleaza mancare si apar cariile intre dinti. Se folosesc seara, inainte de culcare, macar de 2-3 ori pe saptamana.

Si apa dentara fluorata poate fi o buna solutie impotriva cariilor, folosita o data pe saptamana, tot seara, inainte de culcare.

7. Periaj dentar profesional, recomandat copiilor?

Periajul profesional la copii este foarte util mai ales pentru a obisnui copilul cu cabinetul dentar si dentistul, in conditii calme, lipsite de stres si de durere. E bine sa fie facut o data pe an.

8. Este recomandat detartrajul copiilor mici?

Detartrajul in cabinetul dentar, la copii, este util cand exista tartru supra si sub gingival, in special pe dintii definitivi inferiori sau petele negre datorate bacteriilor cromogene. Este un bun exercitiu  pentru copii, sa vada cum dintii lor sunt mai curati si sa ii motiveze sa se spele bine acasa.

9. Trebuie sau nu trebuie sa sigilam dintii de lapte?

Sigilarile sunt indicate pe molarii de 6 ani si de 12 ani in momentul aparitiei lor. Indicatia cea mai importanta este o dentitie de lapte cariata si o morfologie a molarilor definitivi cu santuri adanci in care intra mancarea si sa fie greu de curatat. Sigilarea se face in cabinetul dentar, fara durere in aproximativ 20 de minute.

10. Este important ca, copiii sa poarte aparat dentar?

Aparatul dentar este indicat pentru alinierea dintilor pe arcada dentara. Necesita o igiena dentara riguroasa pentru ca resturile alimentare ramase pe dinti pot produce demineralizarea smaltului dentar sau carii.

11. Ce trebuie sa facem cu dintii de lapte cariati?

Dintii de lapte cariati se trateaza, adica se obtureaza la fel ca si dintii definitivi. Desi poate parea un gest inutil pentru unii parinti pentru ca vor cadea, este foarte important sa fie tratati. Cariile evolueaza foarte repede si duc la infectii si pierderi importante de substanta dentara. Copilul poate avea dureri mari si dificultati de masticatie.

Nu este indicata extracția cu mai mult de 6 luni inainte de cresterea dintelui definitiv pentru ca dintii vecini vor migra si spatiul se va inchide. In cazul extrem cand dintele de lapte trebuie scos mult inainte de termen, dentistul va pune un mentinator de spatiu, un mini aparat dentar care împiedica dintii vecini sa migreze.

12. Periuta electrica este recomandata celor mici?

Periuta dentara electrica este indicata atunci cand copilul poate fi motivat sa se spele cu mai multă placere. Parintele trebuie sa supravegheze tehnica, sa urmareasca toate cadranele dentare si toate suprafetele, copilul fiind tentat doar sa se joace.

 

Medic dentist Ligia Garcea
Clinica Fribourg, Elvetia